Het is de week van de topbijeenkomsten in Brussel. En de komende dagen worden zowel de EU-top als de NAVO-top voorbereid. Dat gaat met reizen gepaard. Premier Rutte bezoekt Litouwen en Polen.
In Litouwen spreekt de premier met president Nauseda en met minister-president Šimonytė. Ook brengt hij een bezoek aan de Nederlandse militairen die onderdeel zijn van de NAVO-troepenmacht in het land. In Polen is zijn gesprekspartner premier Morawiecki (foto), waarbij het gaat over nieuwe sancties, de energievoorziening van Europa en hoe nu verder met mogelijke strafmaatregelen van de Europese Unie tegen Polen vanwege schendingen van de regels voor de rechtsstaat. Daarna bezoekt hij samen met burgemeester Trzaskowski van Warschau een opvanglocatie voor vluchtelingen.
Hoekstra, Ollongren en Staghouwer doen het werk in Brussel
Waar Rutte dus door Europa reist, zijn ministers Wopke Hoekstra en Kajsa Ollongren in Brussel te vinden. Ook daar gaat het over nieuwe sancties, de energievoorziening en de vluchtelingen. En over het zogeheten Strategisch Kompas. Hoekstra en Ollongren bereiden met hun collega ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie de agenda (en besluiten) van de komende Europese top van regeringsleiders voor.
In een andere zaal vergadert Landbouwminister Henk Staghouwer over de voedselvoorziening en mogelijke tekorten. Voor Nederland is van belang of er besluiten over kunstmest worden genomen. Niet alleen is kunstmest duur (er is veel energie bij het productieproces nodig), de belangrijkste grondstof komt grotendeels uit Rusland (kalium), maar het kan ook helpen bij het Nederlandse mestprobleem. Door toe te staan dat er meer kunstmest – gemaakt uit dierlijke mest – mag worden gebruikt, in plaats van gewone kunstmest, zijn de Nederlandse boeren geholpen.
India
En dan gaat het gewone werk in het Europees Parlement ook nog door. De commissie Internationale Handel spreekt vandaag over India. Er wordt al lang gesproken over de handelsrelatie met India. Binnenkort vertrekt een speciale delegatie uit het parlement, waar ook Agnes Jongerius (PvdA) in zit naar het land om te kijken hoe het zit met de arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar veel kleding en medicijnen voor de Europese Unie worden gemaakt.