Het gebeurde dus toch

2 min. leestijd

Dé Europa-nieuwsbrief Brussels Peil gaat deze week grotendeels over de inval van Rusland in Oekraïne. De Europese leiders kwamen deze week met spoed bij elkaar om over de gevolgen te praten. Ze hadden een indrukwekkend gesprek met de president Zelensky vanuit een bunker, gekleed in slechts een militair t-shirt. We nemen een kijkje achter de schermen.

Zelfs de grootste dwarsliggers in de Europese Unie, zoals de Hongaarse premier Orbán vonden dat het nu tijd is om schouder aan schouder te staan. Maar toch werden de Europese leiders het niet over alle sancties eens.

SWIFT

Ze zijn bang dat Europa en de Verenigde Staten de controle over de geldstromen kwijt raken. Rusland heeft al een eigen systeem, maar dat is volgens deskundigen nog niet helemaal bruikbaar. Met het verbannen van Rusland, waardoor ze geen gebruik meer kunnen maken van dat SWIFT systeem, kan de Europese Unie zich zelf in de voet schieten, zo vrezen sommige landen, waardoor er een nieuw soort betalingssysteem ontstaat.

Franse verkiezingen en Spaanse mondkapjes

Verder een verhaal over de Franse presidentsverkiezingen. De kandidaten die mee willen doen hebben minstens 500 handtekeningen nodig van burgemeesters, lokale politici en senatoren. Een regel ooit bedacht door generaal De Gaulle om te voorkomen dat schertsfiguren mee zouden doen aan de strijd om het machtige ambt van de Franse republiek.

En we schijnen het licht op het Spaanse mondkapjesschandaal. Is er geknoeid door een bedrijf? In ieder geval heeft de politiek het er moeilijk mee. Benieuwd? Lees hier het hele verhaal.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie