Dé Europa-nieuwsbrief Brussels Peil: Het gaat niet vanzelf

2 min. leestijd

De Brusselse generaals nemen dezer dagen de leiding in de economische strijd tegen Rusland. In de hoofdstad van de Europese Unie worden elke dag nieuwe plannen bedacht, sancties aangescherpt en vooral veel overleg gevoerd. De overeenstemming is groot, maar achter de schermen zijn er kleine meningsverschillen en probeert iedereen er zo goed mogelijk uit te komen.

Zo zijn Polen en Hongarije akkoord met het verdelen van vluchtelingen over de verschillende EU-landen, waar ze altijd tegen waren, maar wel op een belangrijke voorwaarde: ze mogen vluchtelingen weigeren. Ze willen eigenlijk alleen echte Oekraïners en geen studenten uit Afrikaanse landen en India die soms al jaren in het land wonen en nu ook op de vlucht zijn.

Gas uit Qatar

En hoe voer je de sancties uit? Pensioenfondsen willen wel hun belangen verkopen, maar kunnen dat niet zolang de beurzen gesloten blijven. En de bank voor Oost-Europa heeft nergens in de statuten iets staan over hoe een land er uitgezet kan worden. Daar is bij de oprichting nooit aan gedacht.

Er zijn ook landen en ondernemingen die een slaatje uit de oorlog proberen te slaan. De prijzen stijgen flink, van grondstoffen (tarwe, meel), maar ook aardgas. Qatar wil de Europese Unie wel te hulp komen en is bereid om meer gas te verkopen, maar dan moet er wel iets geregeld worden. De Europese Unie mag het gas uit Qatar niet doorverkopen en het land wil dat het onderzoek dat de Europese Commissie naar hoe de gascontracten van Qatar in elkaar zitten, onmiddellijk stopzet.

Gemeenten zeggen Gazprom de wacht aan

De afdeling van Eurocommissaris Vestager is drie jaar geleden een onderzoek begonnen omdat de voorwaarden die Qatar in de energiecontracten liet zetten niet in lijn waren met de gedachte van de vrije markt. Er waren teveel beperkingen.

In de nieuwsbrief verder aandacht voor de pogingen van Nederlandse gemeenten om van het Russische gas af te komen; de moeilijkheden en de alternatieven.

Lees dé Europa-nieuwsbrief Brussels Peil hier