Heidag op het Elysée

2 min. leestijd

Een heidag in Parijs, dat overkomt je niet zo vaak.

De gebruikelijke heidagen, voordat het politieke seizoen begint, hebben de Europese fracties van D66 en de VVD op een minder primitieve manier doorgebracht dan anders. Onder leiding van Malik Azmani (VVD) en Sophie in’t Veld (D66) werden ze in Parijs ontvangen op het Elysée, het presidentiële paleis van Emmanuel Macron. Dat leverde een groot aantal selfies met de president en bijzondere foto’s op de trappen van het bordes op.

Inhoudelijk ging het over wat is gaan heten “De verklaring van Parijs” een programma met uitgangspunten voor het komende politieke jaar. Zo zullen de Europese liberalen onder het vaandel van Renew veel aandacht vragen voor de fundamentele rechten, de rechtsstaat en wat in het Europese spraakgebruik “de strategische autonomie” heet. Maar ook willen zij een antwoord geven op toenemende invloed van China en andere opkomende economieën.  

Frankrijk wordt begin volgend jaar roulerend voorzitter van de Europese Unie en heeft daardoor veel invloed op de agenda van de EU. Bovendien is president Macron de drijvende kracht achter de liberale Renew-fractie, die na de verkiezingen van 2019 op zijn initiatief is ontstaan.

De liberalen willen komend jaar vooral samenwerken met andere pro-Europese groepen in het parlement. Bovendien moet er een nieuwe wind gaan waaien vindt Sophie in ‘t Veld. Zij liet al meteen weten dat het voor haar geen vanzelfsprekendheid is dat de christendemocraten de nieuwe voorzitter van het Europarlement leveren. Wat haar betreft wordt daar eerst nog een stevig debat over gevoerd. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie