Een lastminuterevolte van de Duitse liberalen leek het einde in te luiden voor de Europese wet ketenverantwoordelijkheid (due dilligence). Voor PvdA-Europarlementariër Lara Wolters, die hoofdonderhandelaar was, was het een bittere pil. De lidstaten en het Europees Parlement hadden eigenlijk al een voorlopig akkoord over de Europese wet ketenverantwoordelijkheid. Doorgaans is de officiële stemming die beiden vervolgens houden slechts een formaliteit.
Maar de Belgische EU-voorzitters doen er nu alles aan om de wet nieuw leven in te blazen vóór de Europese verkiezingen. Door in de tekst op te nemen dat er geen sprake mag zijn van oneerlijke concurrentie, of van productie tegen veel te lage lonen (uitbuiting), hopen de Belgische onderhandelaars dat een meerderheid van de lidstaten alsnog voor de wet zal stemmen. Ook moet het een belangrijk signaal aan de boeren zijn, in een maand waarin nog een aantal grote demonstraties in Brussel worden verwacht.
De wet moet bedrijven verantwoordelijk stellen voor alles wat er gebeurt in de hele toeleveringsketen. Wegkijken kan niet, er moet uitgezocht worden of er sprake is van kinderarbeid, milieuvervuiling en andere zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.