GroenLinks/PvdA nipt de grootste, maar alles kan nog

2 min. leestijd

GroenLinks/PvdA is bij de Europese verkiezingen nipt als de grootste partij geëindigd met 8 zetels. Hoewel een overwinning, is dit resultaat lager dan in 2019, toen ze samen nog 9 zetels behaalden. En er waren destijds ook nog eens minder zetels te verdelen. Nu zijn dat er 31. Er werd dan ook eerst slechts koeltjes gereageerd op de resultaten tijdens de uitslagenavond in de TivoliVredenburg in Utrecht.

Maar de stemming onder de GroenLinks/PvdA’ers werd al een heel pak beter toen ze zagen dat ze voor de PVV zijn geëindigd. Met 7 zetels werd de anti-immigratiepartij de tweede grootste fractie. Het is niet de zegen waar de partij op had gehoopt, maar nog steeds een enorme winst vergeleken met de 0 zetels in 2019. Gezien de foutmarge in de exitpolls van 1 zetel wil Wilders de handdoek voorlopig nog niet in de ring gooien. Zondag volgt de definitieve uitslag.  

De VVD zakte naar 4 zetels, een achteruitgang van 1 zetel. D66 won er 1 en komt uit op 3 zetels. Bij D66 luid gejuich: de partij gaat van 2 naar 3 zetels. Lijsttrekker Gerben-Jan Gerbrandy was er zichtbaar door aangegrepen. Voor het CDA was er opluchting met een uitslag van 3 zetels. Dat zijn er 2 minder dan in 2019, maar beetje bij beetje lijkt de partij nu uit haar diepe dal te klauteren. 

De BoerBurgerBeweging wist de dalende lijn na de Provinciale Statenverkiezingen te stuiten met 2 zetels. Nieuwkomer in het Europees Parlement voor Nederland Volt haalt vermoedelijk 1, misschien nog 2 zetels. De Partij voor de Dieren lijkt met 1 zetel te kunnen blijven in het Europees Parlement.

De ChristenUnie en JA21 raakten hun enige Europese zetel kwijt. De SGP lijkt op het nippertje haar ene zetel te behouden, al wil lijsttrekker Ruissen het vel niet verkopen voor de beer geschoten is. Voor NSC viel de uitslag met 1 zetel fors tegen na het goede resultaat in november. Een afstraffing van de kiezer voor de keuze om in de coalitie te stappen?

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie