Grenskwestie Polen: oplopende spanning op Twitter

2 min. leestijd

De spanningen stijgen aan de Wit-Russische grens met Polen waar sinds het begin van de week een grote groep migranten in erbarmelijke toestanden wacht om via Polen de Europese Unie binnen te gaan. Deze mensen zouden door het Wit-Russische regime doelbewust zijn begeleid naar de grens, als wraakactie voor eerdere Europese sancties. De gemoederen lopen hierover ook hoog op in eigen land, op Twitter weliswaar. Een kort overzicht van de afgelopen 24 uur in enkele Tweets.

Rusland discussiepunt

De Europese Unie dreigt met nog meer sancties tegen Wit-Rusland, Rusland stuurt ondertussen bommenwerpers. De omvang en impact van de problematiek lijkt met de dag groter te worden. Volgens Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) is dat niet te wijten aan het buitenlands beleid van de Europese Unie:

Ook Rusland-expert Olaf Koens is kritisch tegenover de inmenging vanuit Rusland:

Aan de Nederlandse grens

Ondertussen wordt er in Nederlandse berichtgeving gehint naar een eerste groep migranten die via de Wit-Rusland route tot aan onze grenzen is gekomen. Onzin, vindt oud-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy:

Geert Wilders (PVV) ziet wél een reëel probleem ontstaan, op basis van deze berichtgeving en pleit voor het sluiten van de grenzen:

Gebalde vuist EU

Europarlementariër Sophie in t Veld (D66) wijst op het belang van een sterke Europese handhaving van verdragen en wetten:

Of zou de Europese geldkraan voor investeringen richting Rusland dichtdraaien een optie zijn? Dat werpt Peter van Dalen (ChristenUnie) op:

Voor meer informatie rond de grenskwestie tussen Wit-Rusland en de Europese Unie, lees:

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie