Goed nieuws voor exotische dieren

De milieucommissie in het Europees Parlement keurde enkele voorstellen van de Partij voor de Dieren bijna unaniem goed. Exotische dieren zouden hierdoor beter beschermd worden.

3 min. leestijd
The snow leopard (Panthera uncia syn. Uncia uncia) is a large cat native to the mountain ranges of Central and South Asia.

Olifanten, tijgers, leeuwen, jaguars en (sneeuw)luipaarden, ze hebben één ding met elkaar gemeen: de milieucommissie wil dat deze soorten de hoogst mogelijke internationale beschermingsstatus krijgen.

Parlementaire commissies zijn groepjes van gespecialiseerde Europarlementariërs die binnen hun expertisegebied stemmen of een bepaald voorstel naar het volledige Europees Parlement gaat.

Panama

Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) legt uit waarom juist deze soorten in aanmerking komen voor betere bescherming: “Voor grote katachtigen en olifanten zijn we op een punt gekomen waar het echt nu of nooit is, als we ze willen redden. Momenteel hebben deze soorten het op één na hoogste beschermingsstatuut. Dat niveau betekent dat beperkte handel nog steeds toegestaan is voor deze soorten. Wij vinden echter dat zaken als ivoorhandel echt niet meer kunnen.”

Tussen 14 en 25 november vergaderen 184 landen in Panama tijdens de negentiende CITES-conferentie over de internationale regelgeving rond handel in exotische diersoorten. De recente stemming van de milieucommissie bepaalt met welke insteek de Europese Unie moeten deelnemen aan die onderhandelingen.

Meer goed nieuws

Daarnaast keurde de milieucommissie ook een voorstel goed om ‘Europawijde positieflijsten’ van huisdieren te introduceren. Dat zijn lijsten waarop is vastgelegd welke dieren je als huisdier mag houden. Sommige lidstaten, zoals België, hebben die lijsten al. Andere lidstaten staan al op het punt ze in te voeren, zoals Nederland in 2024. Momenteel is het Nederlandse systeem gebaseerd op welke dieren je niét als huisdier mag houden. Wat erg omslachtig is, aangezien er veel meer illegale dan legale huisdieren zijn.

Op Europees niveau zijn er echter nog geen regels over welke dieren als huisdier gelden. “Dat komt omdat de Europese Commissie vindt dat het aan de lidstaten is om met zo’n lijst te komen. Veel lidstaten namen dan juist weer geen initiatief omdat ze de toegevoegde waarde laag inschatten wanneer ze individueel als klein land met een dergelijk systeem komen. De Commissie en de lidstaten keken simpelweg naar elkaar waardoor er lang niets gebeurde”, aldus Hazekamp.

Of die impasse ooit doorbroken gaat worden? Hazekamp: “We zien tegenwoordig dat er steeds meer lidstaten toch het heft in eigen handen nemen en met een positieflijst komen. Vroeg of laat zullen we wel een kantelpunt bereiken waarbij de Commissie zo veel draagvlak onder de lidstaten ziet dat het ook haar schouders eronder zal zetten.”

Over de steun van het Europees Parlement maakt Hazekamp zich al helemaal geen zorgen: “Op enkele onthoudingen na stemde de milieucommissie unaniem voor ons plan. Wanneer het voor het volledige Europees Parlement komt, zal het er dus wel vlot doorheen raken. Ik ben hoopvol, een eigenschap die belangrijk is voor ons beroep.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie