Gemengde reacties op EU-deal met Egypte: “Investeer dat geld in kustbewaking”

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De nieuwe migratiedeal met Egypte roept gemengde reacties op. Zowel linkse als rechtse partijen hebben kritiek op de deal.

Er is in ieder geval één partij die wel voor de deal staat: de VVD. In een opiniestuk in Trouw verdedigt Europarlementariër Malik Azmani (VVD) de migratiedeal. “De Egyptedeal is noodzakelijk om grip te krijgen op migratie. Door afspraken te maken met vertreklanden, voorkomen we dat migranten de levensgevaarlijke reis maken naar Europa.” Ook verwacht Azmani dat de deal voor meer stabiliteit en veiligheid in Egypte zorgt, waardoor het land niet onder de invloed van China of Rusland komt.

Tineke Strik (GroenLinks) is minder enthousiast over de deal. “Na deals met Tunesië en Mauritanië, is de Egyptische dictator Al-Sisi de volgende ‘betrouwbare partner’ die een cheque krijgt van Von der Leyen,” deelt ze op Twitter. “Het is overduidelijk dat dit zal leiden tot meer geweld tegen migranten, meer repressie, en meer dissidenten die het land ontvluchten.”

Europarlementariër Michiel Hoogeveen (JA21) wil de buitengrenzen wel beter beschermen tegen illegale immigratie, maar vraagt zich of waarom dat gepaard moet gaan met koffers geld naar dubieuze remiges. “De deal met Turkije en met Tunesië waren een flop. Investeer dat geld in muren, hekken en kustbewaking.”

Abonneer je nu op de nieuwsbrief Democratie & Rechtsorde

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie