Europarlementariër Malik Azmani (VVD): ‘Migratiedeal met Egypte is noodzakelijk’

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Europarlementariër Malik Azmani (VVD) ziet de deals met buurlanden, zoals Egypte als noodzakelijk om grip te krijgen op migratie. “Hiermee voorkomen we dat migranten de levensgevaarlijke oversteek maken naar Europa”, zegt Azmani. Zondag reist de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen samen met de premiers van België, Italië en Griekenland af naar Egypte om over een deal te gaan praten.

De EU bereidt een hulppakket van 7,4 miljard euro voor aan Egypte. Dit geld is onder meer om de migratiedruk uit het Noord-Afrikaanse land tegen te gaan. Door de conflicten in onder andere Gaza, Ethiopië en Soedan is de Europese Unie bang dat het aantal migranten uit de regio zal toenemen. Eerder sloot de EU al soortgelijke deals met Turkije, Tunesië en Mauritanië. 

Azmani zet zich al lange tijd in voor een beter migratiepact binnen de Europese Unie en het uitrollen van meer migratiedeals met derde landen. Voordat Azmani voor de VVD in het Europees Parlement zat, was hij Kamerlid. Ook in de Tweede Kamer pleitte hij voor opvang in de regio, ook wel zijn ‘Plan Azmani’.  “Het is een vraagstuk van de lange adem, maar met deze acties pakken we weer de controle over wie Europa binnenkomt”, aldus Azmani over de deal met Egypte.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie