Gemeenteraadsverkiezingen: stemmen met een Europees tintje

3 min. leestijd

Wat hebben gemeenten met Europa te maken? Waarom slaagt de ene gemeente er wel in om subsidie uit Brussel te krijgen, terwijl de andere met lege handen blijft staan? En speelt Europa een rol bij de stembusgang volgende week? Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen belicht Brusselse Nieuwe elke dag een Europees aspect van de relatie tussen gemeenten en Europa.

Het is vandaag opnieuw een dag van de democratie, want je kan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen! En je kan je stem zelfs een Europees tintje geven. Verschillende Europarlementariërs staan op verkiezingslijsten in het land.

Nummer 48

Malik Azmani staat voor VVD Den Haag op de lijst. Azmani was lijsttrekker van de VVD bij de Europese Parlementsverkiezingen van 2019, maar bij de gemeenteraadsverkiezingen staat de Europarlementariër bijna onderaan de lijst. Met zijn plek op nummer 48 is Azmani lijstduwer voor de Haagse VVD.

Jongerius in Utrecht

In Utrecht is Europarlementariër Agnes Jongerius verkiesbaar. Zij is lijstduwer voor de PvdA. Jongerius heeft in de campagne ook een tour gemaakt langs andere lokale partijgenoten. Collega’s in Rotterdam, Utrecht, Enschede, Zwolle, Leiden, Den Haag, Sneek, Remkum en Arnhem heeft ze een hart onder de riem gestoken. Jongerius is geen onbekende in de Utrechtse gemeentepolitiek: in 2013 was ze een van de belangrijkste kandidaten voor de opvolging van burgemeester Aleid Wolfsen.

Ook hekkensluiter op de lokale lijst voor de PvdA: Europarlementariër Vera Tax, in Venlo.

Bekend gezicht

In Krimpen aan den IJssel staat Bert-Jan Ruissen als mede-lijstduwer op de lijst. Een hele andere plek dan tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen, waar Ruissen bovenaan de lijst stond. Van 2006 tot 2019 zat Ruissen in de gemeenteraad en was hij fractievoorzitter. Geen onbekend gezicht dus. De afgelopen weken was de SGP Europarlementariër dan ook erg actief in zijn gemeente. Tussen het werk in Brussel door deelde hij flyers uit op de verkiezingsmarkt en ging hij verschillende verkiezingsbijeenkomsten af. 

Stemmen zelf gaat vandaag helaas niet, want het werk in Brussel gaat immers ook gewoon door. Ruissen heeft zijn vrouw gemachtigd om voor hem een vakje rood te kleuren.

‘Brievenbussen’ in Breda

In Breda is CDA-Europarlementarier Tom Berendsen dit weekend gaan ‘brievenbussen’. Hij staat op nummer 29 van de kandidatenlijst van zijn partij. Berendsen is de afgelopen weken met veel lokale CDA’ers op pad geweest, laat hij op Twitter weten.

Kan dat wel?
De gemeenteraad combineren met het Europees Parlement, kan dat eigenlijk wel? Ja, dat mag, laat de Kiesraad weten. Omdat de verkiesbare Europarlementariërs allemaal lijstduwers zijn, is het onwaarschijnlijk dat ze ook daadwerkelijk de Raad in gaan.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie