G7: nauwelijks kolen meer in 2035

De G7-landen gebruiken in 2035 nauwelijks meer kolencentrales voor het opwekken van stroom. Dat is deze week tijdens een bijeenkomst in Berlijn besloten.

1 min. leestijd
Old fashioned industrial coal powered electricity plant with pipes and smoke in black and white

In 2035 moet de stroomvoorziening van de G7-landen (Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde staten) bijna volledig CO2-arm zijn. Dat maakte de Duitse minister van Economie en Klimaat, Habeck, vrijdagmiddag bekend aan het einde van het G7-overleg in Berlijn. Daar kwamen de ministers van Klimaat van bovenstaande landen bijeen om over de gemeenschappelijke klimaatdoelstellingen te praten. Frans Timmermans, Eurocommissaris voor Klimaat, was ook in Berlijn aanwezig.

De doelstelling maakt deel uit van een plan van de G7 om kolen verder uit te faseren en meer in te zetten op duurzame energie. De bijeenkomst vond plaats tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne en de beoogde toekomstige energie-onafhankelijkheid van Rusland. Die zou niet ten koste mogen gaan van milieudoelstellingen, omdat – zoals in het klimaatakkoord van Parijs is vastgelegd – de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot 1.5 graad Celsius.

Habeck kondigde in Berlijn aan dat de Duitse regering vanaf 2025 geen subsidies meer verstrekt voor fossiele brandstoffen.

Biodiversiteit

Bij de bijeenkomst ging het ook over biodiversiteit. De G7 heeft concrete maatregelen aangekondigd om tenminste 30 procent van de levende organismen in de zee te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie