Frankrijk wil greep op Europees Parlement versterken

Met een aantrekkelijk huuraanbod probeert de Franse regering het Europees Parlement te verleiden om uit te breiden in Straatsburg.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Europarlementariërs, assistenten, stagiaires en journalisten: deze week trokken ze allemaal weer richting Straatsburg. Voor vier dagen verhuist het Europees Parlement naar de Franse grensstad voor de maandelijkse voltallige bijeenkomst.

Maar de jongste jaren is het hele verhuiscircus fel onder vuur komen te liggen. Het 705-koppige Europees Parlement plus personeel elke maand heen en weer laten reizen, is slecht voor het milieu en drijft de belastingbetaler onnodig op de kosten. De overgrote meerderheid van hun tijd brengen de Europarlementariërs in Brussel door.

Verleiden

Frankrijk voelt de bui al hangen. Al jaren probeert de Franse regering het Europees Parlement in Straatsburg uit de breiden om zo haar greep op de Europese Unie te versterken. Het Osmosegebouw, een gigantisch kantoorpand van 15.000 m², speelt daar een cruciale rol in. Het Osmosegebouw staat pal tegenover het Parlementsgebouw.

Een eerdere poging om het Parlement het Osmosegebouw te laten kopen, mislukte. Nu deden de Fransen een nieuwe verleidingspoging. Verschillende Europese media kregen inzage in documenten waaruit blijkt dat de Franse premier Elisabeth Borne een aantrekkelijke huurprijs aanbood: 700.000 euro per jaar voor de komende 99 jaar. Volgens Borne zou dat bedrag ver onder de geschatte marktwaarde van 3.400.000 euro per jaar liggen.

Of het Parlement akkoord gaat, hangt af van het machtige Bureau. Dat is een groep van vijftien top-Europarlementariërs die achter gesloten deuren stemt over belangrijke administratieve beslissingen. Het Bureau zou secretaris-generaal Alessandro Ciocchetti, de hoogste ambtenaar binnen het Europees Parlement, de opdracht hebben gegeven om het plan verder uit te werken. De beslissing wordt verwacht in juni. 

Brusselse bubbel laten barsten

Vooralsnog lijken de meningen binnen het Bureau verdeeld. Vooral de Europese sociaaldemocratische fractie S&D en de Europese Groenen verzetten zich steevast tegen de plannen. Ze vonden dat de voorstanders niet voldoende beargumenteerden waarom extra kantoorruimte nodig was, en waarom dat zo veel moet kosten.

JA21-Europarlementariër Michiel Hoogeveen vindt een uitbreiding van het Europees Parlement naar het Osmosegebouw wel een goed idee. Maar wel onder één belangrijke voorwaarde: het Europees Parlement moet in dat geval helemaal voor Straatsburg kiezen. “Er is een groot probleem met het Parlementsgebouw in Brussel: het zakt weg in het moeras. De renovatiekosten hiervoor kunnen oplopen tot een miljard”, aldus Hoogeveen. 

“Los daarvan vind ik Straatsburg sowieso een veel betere locatie voor het Europees Parlement. Je ziet in Brussel een soort incestueuze bubbel van EU-kosmopolieten ontstaan”, vertelt Hoogeveen verwijzend naar de andere EU-instellingen die zich ook in de paar vierkante kilometer van de Europese wijk bevinden. “Die mensen beginnen los te staan van hun lidstaten. De prachtige gebouwen in Straatsburg lijken me prima om die bubbel uit elkaar te trekken.”