Europese Rekenkamer: ‘Tekortkomingen in herstelplannen EU-lidstaten’

In de herstel- en veerkrachtplannen van Europese lidstaten zijn volgens de Europese Rekenkamer enkele tekortkomingen te vinden.

2 min. leestijd

Volgens Stef Blok van de Europese Rekenkamer (ERK) vertonen de herstel-en veerkrachtplannen van Europese lidstaten een aantal tekortkomingen. En die tekortkomingen kunnen volgens de Rekenkamer in de toekomst tot problemen leiden.

Blok informeerde maandag het Europees Parlement hierover.

Herstel- en veerkrachtplannen

De plannen maken deel uit van het tijdelijk herstelinstrument dat de Europese Commissie in staat stelt lidstaten financieel te helpen bij hervormingen en investeringen die aansluiten bij Europese doelstellingen. In totaal is er 723,8 miljard euro beschikbaar in de vorm van leningen en subsidies.

Ook Nederland diende net op tijd zo’n herstelplan in. Het kabinet verwacht 4,7 miljard euro te ontvangen. Hiervan gaat de helft naar klimaatmaatregelen en bijna een kwart naar de versnelling van de digitalisering.

Kwetsbaarheden

De kwetsbaarheden die de Europese Rekenkamer ontdekte, hebben vooral te maken met de manier waarop het succes van herstel- en veerkrachtplannen gemeten wordt. Zo hebben sommige lidstaten geen duidelijke mijlpalen of streefdoelen vastgesteld. Ook ontbreken toezicht- en controlesystemen.

Ook raadt de Rekenkamer de Europese Commissie aan een paar zaken aan te passen. Volgens de Rekenkamer is het niet duidelijk hoe de Europese Commissie gaat bepalen welk deel van een betaling aan een lidstaat opgeschort of verlaagd wordt wanneer doelen niet bereikt zijn. Dat kan volgens Blok tot problemen leiden wanneer het zover komt.

Volgens de Rekenkamer zeggen hun bevindingen niets over het al dan niet succesvol afronden van de plannen. Het zijn enkel observaties van kwetsbaarheden die voorlopig aangepakt kunnen worden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie