Europese regio’s willen meer geld voor zorg

Er moeten meer kankercentra, zoals het Máxima Medisch Centrum in Utrecht, komen in de Europese Unie. Dat zei Eurocommissaris Kyriakides tijdens een debat in het Europees Comité van de Regio’s, de spreekbuis voor lokale en regionale overheden binnen de Europese Unie.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Auteur: Britt van der Windt, Soleil Vroom en Wolf Geerdink

Kankercentra zijn gespecialiseerd in het behandelen van kanker en het bestrijden ervan. Bovendien is er extra geld nodig, zegt Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides.

Kankerpreventie

Sinds februari bestaat er een register: The European Cancer Inequalities Registry (ECIR). Dat register bevat betrouwbare gegevens over kankerpreventie en zorg. Via het register wil men de verschillen tussen de lidstaten en de regio’s in kaart brengen.

Het register bevat een overzicht van patiënten met hun leeftijd, geslacht, regio en inkomen. Aan de hand van die gegevens wordt beoordeeld in welke gebieden er meer zorg nodig is om kanker te bestrijden. Dat maakt ook een betere behandeling mogelijk, zo legde de Eurocommissaris uit. 

En niet alleen maakt het een betere behandeling mogelijk. In de toekomst kan men aan de hand van die gegevens ook achterhalen of in bepaalde gebieden kanker meer voorkomt en hoe men die dan kan bestrijden.

Gelijke kansen

In totaal vraagt de Europese Commissie ruim vier miljard euro. De Eurocommissaris vindt verder dat iedere patiënt uit de EU dezelfde toegang moet hebben tot geneesmiddelen, ongeacht woonplaats of inkomen. “Ook moet er betaalbare zorg komen voor iedereen.

Gelijkwaardigheid en gelijke kansen zijn belangrijk.” Zo is er momenteel in heel de EU een tekort aan geneesmiddelen zoals antibiotica.

Luchtvervuiling

Het Europees Comité van de Regio’s vraagt verder aandacht voor de afgelegen gebieden. Op steeds meer plekken op het platteland is het moeilijk om een dokter te vinden. Het liefst hebben de regionale politici dat ook daar meer geld bijkomt.

En dan zijn er nog de problemen die ontstaan door milieuvervuiling en de opwarming van de aarde. Volgens parlementariër Erika von Kalben, uit de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein Holstein, wordt het probleem onderschat. ‘‘Tien procent van de slachtoffers in de gezondheidssector staan in verband met luchtvervuiling.’’

Britt van der Windt is student journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg