Europese ministers akkoord over strenge klimaatmaatregelen

De Europese klimaatministers hebben in Luxemburg een akkoord bereikt over de maatregelen die de komende tijd genomen moeten worden om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Minister Jetten was vannacht na afloop van de onderhandelingen tevreden. Over sommige doelen, zoals het streven de uitstoot verder te beperken, is hij zelfs trots.

1 min. leestijd

Het gaat over een heel pakket maatregelen, die nu nog met het Europees Parlement besproken moeten worden. “Europa blijft koploper als het om klimaatmaatregelen gaat”, aldus Jetten.

Zo neemt Europa maatregelen om de uitstoot veroorzaakt door gebouwen en het wegverkeer verder terug te dringen. Er komen financiële prikkels en een speciaal fonds (Sociaal Klimaatfonds) dat gebruikt gaat worden om kwetsbare huishoudens te ondersteunen.

De regeringsleiders hebben besloten dat vanaf 2035 alleen nog maar emissievrije auto’s mogen worden verkocht. Jetten had dat liever eerder gewild, maar een aantal landen wilden liever dat de maatregelen veel later zouden ingaan. Dus werd het compromis 2035.

Ook zijn er afspraken gemaakt over de luchtvaart. De vliegtuigmaatschappijen moeten voortaan ook voor de vervuiling betalen. Ook daar is Jetten tevreden over, hoewel hij liever nog scherpere maatregelen had gezien.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie