Europese fractie van VVD en D66 krimpt: zeven Tsjechische zetels vertrekken

1 min. leestijd

De populistische Tsjechische partij ANO2011 verlaat de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement. Dat kondigde de voormalig Tsjechische premier Andrej Babiš, leider van ANO2011, vrijdagmiddag aan. Het zorgt voor een verdere terugval van de Renew-fractie in het Parlement. Deze week sloten genoeg partijen zich aan bij de conservatieve ECR-fractie waardoor ze Renew in zetelaantallen inhaalden als derde partij in het Europees Parlement.

Renew verliest door het vertrek van de Tsjechische populisten zeven zetels. Dat is een flink aantal. In vergelijking: de VVD en D66 hebben binnen Renew samen net zoveel zetels. Maar tegelijkertijd haalt het ook een heleboel zorgen weg. De populistische tendens van ANO2011 zorgde voor wrijving binnen de fractie. De liberalen zijn huiverig voor radicaal-rechtse en populistische partijen.

Voor Volt was het lidmaatschap van ANO2011 bij de liberale Renew-fractie een van de redenen waarom de Volt-Europarlementariërs liever voor de Groenen kiezen. Ze willen niet in één fractie zitten met populistische partijen. Ook de samenwerking tussen de VVD, ook lid van Renew, en de PVV, vindt Volt niet wenselijk.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie