Europese economie ziet donderwolk overwaaien

De Europese economie komt dit jaar niet terecht in een recessie en de inflatie zal fors dalen. Dat voorspelt de Europese Commissie.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Met energie- en voedselprijzen die door het dak schoten, zag de toekomst van de Europese economie er lang niet rooskleurig uit. De verwachting was dan ook dat de Europese Unie dit jaar te maken zou krijgen met een recessie, een krimp van de economische activiteit. Maar op het laatste moment is die donderwolk toch verdwenen: de Europese Commissie voorspelt dat de Europese economie in 2023 een lichte groei zal kennen. 

Meevaller

Paolo Gentiloni, de Eurocommissaris voor Economie, klinkt voorzichtig positief: “De economie van de EU overtrof de verwachtingen. Ondanks de schokgolven die de Russische invasie veroorzaakte, zien we toch een veerkrachtige groei.” Bovendien, benadrukt Gentiloni, zijn de risico’s op gastekorten afgezwakt terwijl de werkloosheid nog steeds laag is. Dat zijn tekens dat we 2023 sterker ingaan dan verwacht.  

Concreet voorspelt de Commissie dat de economische groei in de EU dit jaar 0,8 procent zal bedragen. De eurozone zou het nog iets beter doen met 0,9 procent. In de herfst voorspelde de Commissie nog dat de groei in de EU en de eurozone slechts 0,3 procent zou bedragen. 

Ook de inflatiecijfers zien er geruststellender uit: de verwachting is dat de inflatie in de eurozone dit jaar zal dalen tot 5,6 procent. In oktober 2022 stond ze nog op recordhoogte van 10,6 procent. Daarbovenop voorspelt de Commissie dat de inflatie in 2024 verder afneemt tot 2,5 procent in de eurozone, wat bijna neerkomt op de ‘gezonde’ 2 procent waar de Europese Centrale Bank op mikt.

Dat de Europese economie stilaan overeind lijkt te komen, komt toch vooral doordat de energiecrisis in het begin even flink pijn heeft gedaan. Ondertussen hebben de lidstaten hun energievoorraad hierdoor goed weten te diversifiëren. Ook is de energievraag fors gedaald doordat de Europeaan veel minder is gaan verbruiken. Voeg daar nog eens een relatief milde winter aan toe en bovengemiddeld hoge gasvoorraden zijn het resultaat. De gasprijzen op de grootmarkt zijn bovendien gedaald tot onder het prijspeil van voor de oorlog. 

Niet te vroeg victorie kraaien

Toch waarschuwt Eurocommissaris Gentiloni dat we gebaat zijn met enige voorzichtigheid: “De tegenwind blijft sterk en de inflatie zal haar greep op de koopkracht slechts langzaam lossen.” Ook Eurocommissaris voor Handel Valdis Dombrovskis blijft op zijn hoede: “Er is geen tijd om zelfvoldaan te zijn. De niet aflatende oorlog tegen Oekraïne blijft voor onzekerheid zorgen.”

Daarenboven was de kerninflatie (de totale inflatie exclusief energie en voedsel) in januari nog wel toegenomen. De sterk afgenomen energieprijzen op de grootmarkten vertalen zich ook slechts gestaag naar de energierekening van consumenten en bedrijven. De Europese Centrale Bank ziet zich hierdoor genoodzaakt om de rente in de nabije toekomst te blijven verhogen. Investeringen worden hierdoor afgeremd en de economische groei dus ook.

De Europese Commissie waarschuwt daarnaast voor de Chinese economie, die na een uiterst strenge covidlockdown weer stilaan ontwaakt. Wanneer de Chinezen terug gaan consumeren als nooit tevoren, kan dit de inflatie op het wereldtoneel stevig aanwakkeren.

Altijd op de hoogte blijven van Nederlandse en Europese economische ontwikkelingen? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief De week van de euro