Europese Commissie wil begrotingsregels langer op pauze

Minister van Financiën Sigrid Kaag “staat open” voor het voorstel van de Europese Commissie om de begrotingsregels nog een jaar langer op pauze te zetten.

2 min. leestijd

De Europese Commissie legt vandaag het voorstel op tafel om begrotingsregels nog wat langer op pauze te zetten: tot 2024. Door de oorlog in Oekraïne zijn economische voorspellingen onzeker. Daarom stelt de Europese Commissie voor om de Europese lidstaten nog iets langer te ontzien.

Van crisis naar crisis

De begrotingsregels zijn bedoeld om te voorkomen dat lidstaten te grote schulden opbouwen. De staatsschuld van landen mag volgens die regels niet meer zijn dan 60 procent van het bruto binnenlands product en het begrotingstekort mag niet groter zijn dan drie procent van het bbp.

Die regels zijn sinds het uitbreken van de coronapandemie in 2020 opgeschort om landen de ruimte te geven meer geld uit te geven om de crisis te beslechten. Het idee was om de regels met ingang van 2023 weer in werking te stellen. Maar omdat de ene crisis is overgegaan in de andere, stelt de Europese Commissie voor daar nog mee te wachten. De nieuwe deadline is nu 2024.

Begrip van Kaag

Minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) zegt dat ze het voorstel van de Europese Commissie goed begrijpt en “gezien de huidige geopolitieke context” ervoor openstaat. Ze gaat het bespreken met het kabinet en daarna met de Tweede Kamer. Ze sluit zich alvast aan bij het voorbehoud van de Europese Commissie, namelijk: “De mogelijkheid om meer geld uit te geven, betekent niet dat je dat ook moet doen”.

De Duitse ambtscollega Christian Lindner is minder begripvol. De Europese Commissie baseert zich op “onzekerheden”, vindt hij. Lindner zegt in Brussel dat Duitsland, als het voorstel van de Commissie wordt uitgevoerd, geen gebruik zal maken van de mogelijkheid om de begrotingsregels te overschrijden. Het belangrijkste is nu om de inflatie tegen te gaan, zegt hij. En daarom gaat Duitsland werken aan het afbouwen van de schulden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie