Europese Commissie versoepelt wetgeving: kans voor groei, maar ook zorgen over milieu

Europese bedrijven hebben het te moeilijk. Concurrentie uit China en de VS is te sterk en dus stelt de Commissie voor de administratieve lasten te verlagen. Vandaag worden de plannen naar alle waarschijnlijkheid gepresenteerd. Wat wil de Commissie en wat zijn de eerste reacties?

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Europese wetgeving is te ingewikkeld, zeggen bedrijven. En dat is niet goed voor de Europese economie. Het wordt steeds moeilijker voor Europese bedrijven om te concurreren met China of de Verenigde Staten. Al maanden werkt de Europese Commissie aan een plan om de druk op Europese bedrijven te verminderen en vandaag zou de Commissie die plannen dan eindelijk presenteren. In het omnibus-wetsvoorstel, een eerste versie lekte de afgelopen week al uit, stelt de Commissie voor administratieve lasten te verlagen en meer investeringen mogelijk te maken. 

Minder regels

Het InvestEU-programma, dat investeringen in innovatie, duurzaamheid en infrastructuur ondersteunt, krijgt een hogere garantie van 2,5 miljard euro. Dat zou volgens de Commissie 25 miljard euro aan extra publieke en private investeringen moet opleveren. Door de hogere garantie zouden bedrijven eerder durven investeren. Tegelijkertijd moeten bedrijven 25 procent minder papierwerk doen, en kleine en middelgrote bedrijven zelfs 35 procent minder. Bedrijven klagen al langer over de hoge administratieve druk. Dat kost tijd en daardoor ook geld. 

Eerste reacties

Het Europees Parlement nam de uitgelekte plannen alvast onder de loep. VVD-Europarlementariër Jeannette Baljeu, die deel uitmaakt van de liberale Renew-fractie, noemt de plannen een stap in de goede richting, maar wil verder doorpakken. “Ondernemers zijn de motor van onze economie”, zegt Baljeu. “Maar worden verstikt door bureaucratie.” Europa remt zo haar eigen groei, stelt ze. 

De Europese Volkspartij (EVP) lijkt achter de Commissieplannen te staan. “Minder regels betekent meer groei en innovatie”, zegt de Zweedse christendemocraat Tomas Tobé. Ook EVP-politicus Dolors Montserrat vindt dat het papierwerk voor bedrijven moet verminderen. Zo mag het beste een tandje lager als het aankomt op het rapporteren van CO2-uitstoot. “We zijn voor CBAM”, zegt Montserrat. “Maar het kan simpeler en eerlijker.” CBAM is een grensheffing op CO₂-uitstoot die de EU, mede door de inzet van GroenLinks/PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim, heeft ingevoerd om te voorkomen dat vervuilende industrieën hun productie verplaatsen naar landen met minder strenge klimaatregels.

De Groenen/EVA zijn fel tegen. Anna Cavazzini, voorzitter van de Parlementaire commissie voor de Interne Markt, noemt het plan “een illusie.” Volgens haar komt de crisis in de Europese industrie door China’s sterke economie, de hoge energieprijzen en te weinig innovatie. Niet door milieuwetten. Ze waarschuwt dat de versoepeling van regels bedrijven juist minder zekerheid geeft en consumentenrechten kan schaden.

Schone industrie

De Europese Commissie presenteert de nu al beruchte omnibus-wetgeving waarschijnlijk later vandaag. Tegelijkertijd presenteert de Commissie ook de Clean Industrial Deal. Een initiatief om de Europese industrie duurzamer en concurrerender te maken. D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy gaf eerder al een reactie aan het Franse persbureau AFP. “De Europese Commissie bevestigt wederom: Europa blijft op het pad richting een volledig hernieuwbare energievoorziening”, zegt hij. “Voor Europa is groen de enige manier om in de toekomst weer betaalbare, zelfs goedkope, energie te hebben.”