De Europese Commissie start een onderzoek naar Chinese leveranciers van windmolens. Eurocommissaris Margrethe Vestager (Concurrentie) kondigde dit aan tijdens een toespraak in de Verenigde Staten. De EU heeft het vermoeden dat Chinese overheidssubsidies worden gebruikt bij de ontwikkeling van windparken in verschillende Europese landen. Hierdoor ontstaat er volgens Europese producenten oneerlijke concurrentie op de Europese interne markt. De toenemende overheersing van China op het gebied van schone technologie zorgt voor grote zorgen bij de EU-lidstaten.
De Europese Commissie heeft al twee andere onderzoeken naar Chinese producten ingesteld. Zo onderzoeken ze illegale subsidies bij de import van Chinese elektrische auto’s en de biedingen van Chinese bedrijven bij een openbare aanbesteding voor zonnepanelen in Roemenië. Er bestaat een vermoeden dat deze bedrijven een voorsprong kregen bij de biedingen. “Het resultaat is dat tegenwoordig minder dan 3 procent van de in Europa geïnstalleerde zonnepanelen in Europa worden geproduceerd”, aldus Vestager.
In 2022 waarschuwden deskundigen dat Nederland te afhankelijk is van China als het gaat om windenergie. China produceert namelijk extreem sterke magneten die cruciaal zijn voor de bouw van windmolens. De magneten worden gemaakt van het aardmetaal neodymium. Deze aardmetalen zitten op meer plekken op de wereld in de grond, maar de winning ervan is extreem complex en vervuilend. Veel landen halen deze grondstof daarom uit China, ook Nederland. De magneten zorgen ervoor dat de windmolens een stuk efficiënter en onderhoudsvriendelijker zijn.
Het huidige demissionaire kabinet heeft ambitieuze plannen aangekondigd wat betreft windmolens op zee. In 2030 moeten er 1700 staan. Als China zich terugtrekt uit de levering van die sterke magneten, komen de ambitieuze plannen voor de energietransitie in gevaar.