Europese Commissie daagt Malta voor Europees Hof

De Europese Commissie probeert via het Europees Hof in Luxemburg Malta te dwingen de verkoop van gouden paspoorten te stoppen.

2 min. leestijd

De Europese Commissie heeft besloten Malta voor het Europees Hof in Luxemburg te dagen voor de verkoop van gouden paspoorten. Malta is momenteel de enige die de zogeheten ‘gouden paspoorten’ verkoopt, paspoorten waarmee vermogende niet-EU-burgers zich in de Europese Unie kunnen vestigen. Aan die praktijk wil de Europese Commissie graag een einde maken. Maar de opbrengsten van de verkoop lopen voor Malta jaarlijks op tot in de miljarden. Miljarden die een belangrijk deel van hun nationale begroting zijn.

De omstreden Maltese paspoorthandel kwam eerder dit jaar, met de Russische invasie in Oekraïne, opnieuw onder de aandacht. Het bleek lastig te zijn om Russen met een (via Malta) verkregen EU-paspoort aan te pakken met behulp van sancties.

Gouden-paspoortsaga

Onder aanvoering van Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) stemde het Europees Parlement eerder dit jaar voor een voorstel om de verkoop van gouden paspoorten in EU-lidstaten te verbieden. Aan dat verbod is tot op heden door de Europese Commissie nog geen gehoor gegeven. 

Jammer, vindt In ’t Veld: “De Commissie zegt opnieuw heel duidelijk tegen Malta: ‘Dit kan niet, je kunt EU-burgerschap niet verkopen aan de hoogste bieder.’ Het is goed dat deze stap wordt genomen, hoewel het ongetwijfeld nog lang zal duren voordat de Europese rechter zal oordelen. Tegelijkertijd had de Europese Commissie dit allemaal kunnen voorkomen, door de voorstellen van het Europees Parlement over te nemen: een totaalverbod op gouden paspoorten voor de hele Europese Unie. In het Europees Parlement hadden we die wetgeving erg snel aangenomen. Het is jammer dat de Commissie de handhaving van Europees recht uitbesteedt aan het Europees Hof, terwijl de Europese Commissie als belangrijkste taak heeft zélf de Europese verdragen te handhaven.”

De gouden-paspoortsaga is met de stap van de Europese Commissie naar het Europees Hof nog niet afgelopen. Binnenkort gaat In ’t Veld samen met de voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola de Europese Commissie aansporen meer te doen tegen de paspoorthandel. In het bijzonder om te voorkomen dat Russische en Belarussische staatsburgers de sancties kunnen omzeilen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie