Het blauwtongvirus heeft een spoor van vernieling achtergelaten in Nederland. Het virus zorgt vooral bij schapen voor grote problemen. Schapen krijgen koorts, een opgezwollen kop en een blauwe tong en lippen. Vaak gaan besmette schapen dood. Ondertussen is vijf procent van de Nederlandse schapen overleden door de uitbraak.
Op dit moment is de virusdruk laag door het koudere weer: blauwtong verspreidt zich via muggen. Schapenhouders vrezen dan ook dat het virus in de lente zich weer zal verspreiden.
Vaccin
Een vaccin is echter nog niet op de markt. En daar gaat Brussel zich ook niet mee bemoeien, vertelt een vertegenwoordiger van de Europese Commissie in het Europees Parlement. “De technologie is er en de farmaceutische industrie heeft de capaciteit. De ontbrekende stap is het op de markt krijgen.” Het is aan de markt om dat probleem zelf op te lossen, stelt de Commissie.
Abonneer je op de nieuwsbrief Landbouw & Visserij
Begin februari vertelde landbouwminister Piet Adema aan de Tweede Kamer dat er minstens één bedrijf bezig is met een vaccin. Hij hoopt dat het tegen de zomer klaar is. Daarvoor gaat hij de processen voor toelating versnellen.
Schadevergoeding
Schapenhouders hoopten daarnaast op een Europese schadevergoeding. Bij eerdere dierziektes deed Brussel immers al beroep op beschikbare fondsen. Maar de Europese Commissie is stellig: “Theoretisch is het mogelijk, maar er is geen geld voor in de begroting. Die prioriteiten hebben we met de lidstaten besproken. Het geld moet dus van de lidstaten komen.” Het probleem is dat blauwtong geen breed Europees probleem is. Tot nu toe speelt het alleen in België, Nederland en Duitsland.
Adema zei hierover eerder dat het virus nog niet genoeg schade heeft veroorzaakt om door de staat vergoed te worden. “Hoe gek het ook klinkt, we kunnen niet elke dierenziekte gaan vergoeden”.