Europese christendemocraten willen vaart achter Oekraïens NAVO-lidmaatschap

De christendemocratische fractie in het Europees Parlement (EVP), waar ook het CDA en de CU bij zitten, wil dat er al werk gemaakt wordt van Oekraïens NAVO-lidmaatschap. De aankomende top in Vilnius in Litouwen is volgens hen een uitgelezen kans.

2 min. leestijd

Oekraïne wilde al voor de Russische invasie lid worden van de NAVO. De NAVO stond daar open voor en Rusland gebruikte dat als één van de argumenten om Oekraïne binnen te vallen. De oorlog heeft de kansen van lidmaatschap voor Oekraïne alleen maar verhoogd.

Oekraïne

De eerste stappen moeten volgens het de Europese christendemocraten (EVP) dus alvast gezet worden. Wel mag Oekraïne pas echt lid worden als de oorlog voorbij is, zegt de fractie.

“We kunnen Oekraïne na de oorlog niet voorstellen buiten de Europese veiligheidsstructuur”, zegt voorzitter van de EVP, Manfred Weber. “We moeten de vergissingen van het verleden verbeteren en Oekraïne een duidelijke weg tot lidmaatschap bieden.”

Ook minister van Defensie Kajsa Ollongren wil Oekraïne duidelijkheid geven. Het land is zelfs al bezig met een transitie, zegt ze. “Het land maakt op dit moment ook de transitie van oud Russisch, zelfs Sovjet-materiaal naar onze huidige NAVO-standaarden. Zowel in het materieel als in de strategie.”

Artikel 5

De NAVO is een militair verdrag ter verdediging van haar leden. Als één van de NAVO-leden aangevallen wordt, kan de artikel 5 procedure gestart worden. Dat betekent dat alle andere leden er alles aan moeten doen om de veiligheid van het aangevallen lid te waarborgen. Onlangs sprak men over de activering van dat artikel toen er een raket in Polen landde. In eerste instantie leek het te gaan om een Russische raket, later bleek het een Oekraïense luchtafweerraket te zijn.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie