Europese Centrale Bank verhoogt rente opnieuw

Het bestuur van de Europese Centrale Bank heeft vandaag aangekondigd dat het de rente van 2 procent naar 2,5 procent laat stijgen.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

“Gestaag laten we de rente oplopen”, zegt de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) Christine Lagarde. Weinig verrassingen dus vandaag in Frankfurt. Alle analisten hadden verwacht dat de ECB de rente met 0,5 procentpunt zou verhogen. De centrale bankiers kondigden ook aan dat ze dit in maart opnieuw zullen doen. Lagarde: “Door de rente hoog te houden, gaan we de inflatie onder controle krijgen omdat dit de vraag afremt.”

Na maart

Na maart wordt het weer spannend: komen er nog meer renteverhogingen of niet? Enerzijds is de inflatie in de eurozone in januari naar 8,5 procent gedaald. In oktober lag die nog boven de 10 procent. Ook zijn de hoge energieprijzen, een belangrijke oorzaak van de hoge inflatie, voor het eerst fors aan het dalen. 

Anderzijds ligt 8,5 procent nog wel altijd fors boven de 2 procent waar de ECB op mikt. Ook is de kerninflatie, waarbij geen rekening wordt gehouden met energie en voedsel omdat de prijzen hiervan zeer sterk kunnen schommelen, nog wel steeds aan het stijgen. Bovendien zijn momenteel zowat alle analisten het erover eens dat de eurozone gespaard zal blijven van een recessie. Nu die vrees voor een recessie wegvalt, kan ECB-voorzitter Lagarde langer blijven doorgaan met renteverhogingen. Omdat een hoge rente economische activiteit afremt, had die een recessie erger kunnen maken.

Eigen vermogen

De ECB laat vandaag ook weten dat het tot eind juni 2023 aan een gemiddeld tempo van 15 miljard euro per maand haar eigen vermogen zal laten zakken. In de nasleep van de eurocrisis was de ECB op de open markt obligaties van banken, overheden en bedrijven beginnen opkopen. Zo wil de bank voorkomen dat de koersen door het woelige economische vaarwater in elkaar zouden storten. Die obligaties gaat de ECB dus opnieuw verkopen. Een deel van het geld dat die verkoop oplevert, wil ze gaan investeren in groene beleggingen. Het geld dat de ECB niet herinvesteert, houdt ze in de eigen zak. Ook dit zal de inflatie afremmen omdat hierdoor minder geld op de vrije markt is.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie