Europees Parlement wil geen debat over Europees DigiD

Een Europees systeem om persoonsgegevens bij te houden, zou betalen in het buitenland makkelijker kunnen maken. De EU ziet het zitten, maar de Tweede Kamer niet. Nederlandse Europarlementariërs wilden er een debat over.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Nederlandse Europarlementariërs wilden debatteren over het de Europese digitale identiteit (Eid). Dat is een soort Europese Digid, oftewel een digitale portemonnee waarin alle belangrijke persoonsgegevens worden opgeslagen. Een meerderheid van het Europees Parlement stemde daar niet mee in. Alleen de SGP, JA21, CU, FvD en Partij van de Dieren wilden debatteren.

Voorstanders zien het als een middel om makkelijker bankzaken te regelen tussen alle Europese inwoners en bedrijven. Tegenstanders zien het als een nieuwe stap in Europese eenwording en wijzen op de gevaren van veiligheid en privacy.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer is tegen de invoering van het Europese digitale identiteitsbewijs. 1 december werd een motie van Renske Leijten (SP) aangenomen om niet akkoord te gaan met het Europese voorstel voor een Europese digitale identiteit.  

Staatssecretaris van Digitale Zaken Alexandra Van Huffelen negeerde de motie en ging toch akkoord. Ze zag “inhoudelijk geen aanleiding” om de motie uit te voeren. De staatssecretaris deelt de zorgen van de tegenstanders op het gebied van veiligheid, maar stelt dat Nederland meer invloed kan uitoefenen door mee te onderhandelen. Daarnaast was Nederland de enige geweest die tegen zou zijn.

Van Huffelen wijst er ook op dat ze enkele bezwaren al heeft uitonderhandeld in het plan. “Het Eid blijft op volledig vrijwillige basis. Daarnaast wordt het ook niet meer voorzien van een uniek en permanent identificatienummer.”

Teleurgesteld

Europarlementariër Rob Roos (JA21) is teleurgesteld. “Veel mensen maken zich zorgen over hun privacy en persoonlijke gegevens. Wie kan er nou tegen een gedegen democratisch proces zijn in alle openbaarheid?” zegt hij tegen de Telegraaf.

SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen vindt het absurd dat het Europees Parlement niet eens wil debatteren over een Europese Digid. Op Twitter verwijt hij staatssecretaris Van Huffelen dat ze zich in Europa niet verzet heeft tegen het voorstel.

Wil je je liever niet laten verrassen door Europese digitale ontwikkelingen? Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief Digi & Data

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie