Europees Parlement wil biologisch boeren

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het Europees Parlement wil meer biologische boeren in de Europese Unie. In de klimaatplannen van Eurocommissaris Frans Timmermans over de landbouw (Boer tot bord) is sprake van 25 procent biologische landbouw in 2030. Op zich kan het Europees Parlement daar mee instemmen, maar er moet wel een grondige studie komen naar de gevolgen van de plannen. Bovendien mag de overheid geen boeren dwingen om biologisch te gaan produceren.

De grote vraag is namelijk: Hebben consumenten wel behoefte aan zoveel biologische producten? Met andere woorden: zijn ze bereid om er voor te betalen? Veel (Landbouw-) woordvoerders vrezen dat met de huidige hoge inflatiecijfers in de winkel steeds vaker voor het goedkope product wordt gekozen en dat de milieu-principes het afleggen tegen de portemonnee. De invloedrijke christendemocratische woordvoerder Herbert Dorfman concludeerde dat de huidige prijzen in ieder geval niet in het voordeel van de biologische landbouw werken.

Meer ambitie of minder?

De Partij voor de Dieren vindt dit geen moment voor laksheid. “We overschrijden op alle gebieden de grenzen van wat de aarde aankan”, aldus Anja Hazekamp. “We moeten ambitieuzer zijn dan wat nu wordt voorgesteld.” Maar die opvatting werd niet door een meerderheid gedeeld. “We hebben geen behoefte aan quota”, werd door veel politici benadrukt.

Bert-Jan Ruissen van de SGP verwoordde het aan het eind van het debat als volgt: “We hebben geen behoefte aan van bovenaf opgelegde percentages. Dat werkt contraproductief en leidt tot marktverstoring. Vanboven af geleide politiek (top-down) werkt niet.”

Later vandaag stemt het hele Europees Parlement over het rapport. Hier te lezen. Het hele debat is hier terug te kijken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie