Europees Parlement: minderheden in Syrië moeten beter beschermd worden

Het Europees Parlement wil snel opheldering over een bloedige aanslag op een kerk in Syrië. De zorgen over religieuze vrijheid nemen toe, en ook de versoepeling van sancties komt onder vuur te liggen.

2 min. leestijd
Bert-Jan Ruissen. (Bron foto: Europees Parlement)

Een overgrote meerderheid van het Europese Parlement wil snel en onafhankelijk onderzoek naar de aanslag op een christelijk-orthodoxe kerk in Syrië waarbij 25 mensen om het leven kwamen en 63 mensen gewond raakten. Daarnaast maken ze zich zorgen over de religieuze vrijheid in het land.

Eind vorig jaar wisten rebellen in Syrië de troepen van de autocratische leider Bashar al-Assad plotseling in rap tempo te verdrijven. Assad vluchtte naar Rusland waarop de groep Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) de macht greep. Die groep staat al lange tijd op Europese en Amerikaanse terreurlijsten, maar beloofde van Syrië een democratie te maken.

Sinds de val van het Assad-regime hebben minderheden in Syrië met geweld te maken gekregen. De Alawieten bijvoorbeeld, de etniciteit waar ook Assad toe behoort, maar ook christenen die in Syrië leven.

Minderheden

Europa moet geen genoegen meer nemen met vage beloftes van de nieuwe Syrische machthebbers, stelt SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen. Hij eist van de Syrische regering dat ze de daders oppakt en berecht. Bovendien moeten minderheden wettelijk beschermd worden in Syrië. “Ik denk aan grondwettelijke erkenning van het Aramese volk, de Aramese taal en bescherming van het Aramees als cultureel erfgoed.”

Ook Ingeborg ter Laak (CDA) wil dat de Syrische regering meer doet om minderheden te beschermen, maar blijft hoopvol. “Het doel is een vreedzaam en harmonieus Syrië”, zegt ze.

Sancties

Syrië ging lang gebukt onder Europese sancties en handelsbeperkingen. Een deel van die sancties is na de val van het Assad-regime opgeheven, in de hoop de nieuwe regering te steunen in de transitie naar een democratie. Maar sancties opheffen gebeurde mogelijk iets te vroeg, stellen Europarlementariërs.

Zo wil het Europees Parlement garanties van de nieuwe Syrische regering dat minderheden beschermd worden. “Opgeheven sancties kunnen gewoon weer worden opgelegd”, zegt BBB-Europarlementariër Sander Smit. “Over geloofsvrijheid valt niet te onderhandelen.”