Europees Parlement: ‘Geen F-gassen meer tegen 2050’

Er moet een stop komen op de uitstoot van gevaarlijke F-gassen. Ze dragen soms duizenden keren meer bij aan de opwarming van de aarde dan CO2.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Als het aan het Europees Parlement ligt, wordt er in 2050 geen gebruik meer gemaakt van gefluoreerd gas. De stoffen die ook wel F-gassen genoemd worden, zijn door de mens gemaakte broeikasgassen die een veel sterkere invloed hebben op de opwarming van de aarde dan CO₂.

Europarlementariërs die zich bezighouden met gezondheid en voedselveiligheid stemden woensdag voor een voorstel om het gebruik van dat soort gassen terug te dringen.

Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) was de karrentrekker van het voorstel. “F-gassen zijn onbekend, maar hebben een enorme invloed op ons klimaat”, zegt hij. “Daarom hebben we gestemd op een ambitieus plan dat het gebruik van F-gassen verbiedt tegen 2050 en in sommige sectoren al binnen de volgende tien jaar.”

Gevaarlijk

F-gassen worden onder meer gebruikt als koelmiddel in airconditioning of bij de productie van kunststofmaterialen. Ze zijn vooral gevaarlijk vanwege hun hoge GWP-waarde. Dat is de waarde die gegeven wordt aan de negatieve invloed op de opwarming van de aarde. Voor CO₂ is die waarde bijvoorbeeld 1, voor F-gassen ligt die waarde tussen de 2.000 en 22.000.

Eind maart buigt ook de rest van het Europees Parlement zich over het voorstel. Daarna is het aan de regeringen van EU-landen om zich uit te spreken.

Altijd op de hoogte zijn van de laatste Nederlandse en Europese ontwikkelingen op het vlak van klimaat en energie? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie