Europees Parlement deelt zorgen zonne-energiesector: ‘We zijn te afhankelijk van China’

Europese producenten van zonnepanelen kunnen niet opboksen tegen de lage prijzen uit China. Ze luiden de alarmbel. Ook in in het Europees Parlement zijn er zorgen. Europarlementariër Tom Berendsen (CDA) wil dat de EU meer oog heeft voor haar eigen industrie.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

China is de marktleider in de productie van zonnepanelen. Dat concludeerde Europarlementariërs maandagavond in een debat over de zonne-energiesector in Europa. Ze spraken met elkaar over de zorgen van de industrie. Chinese zonnepanelen zijn goedkoop en populair in Europa. De EU wil immers groener worden. Maar we maken ons wel afhankelijk van China, stelt Europarlementariër Tom Berendsen (CDA).

Snelst groeiende bron van elektriciteit

De Europese Unie wil vergroenen door meer hernieuwbare energie te produceren. Dat kan door windparken aan te leggen met molens die energie opwekken, maar ook door meer gebruik te maken van zonnepanelen.

De EU is daarmee goed op weg, stelt Eurocommissaris Mairead McGuinness. “Zonnepanelen zijn de snelst groeiende bron van elektriciteit en zo maken we ons minder afhankelijk van Russisch gas.” Maar hoewel steeds meer EU-burgers zonnepanelen op het dak hebben, maken Europese producenten van zonnepanelen zich zorgen.

Abonneer je op de nieuwsbrief Klimaat & Energie

Goedkope import uit China

Eind januari stuurde de belangenvereniging voor zonnepanelenproducenten, European Solar Manufacturing Council (ESMC), nog een brandbrief aan de Europese Commissie. De industrie heeft zwaar te lijden onder de goedkope import van zonnepanelen uit China.

Panelen kunnen daar goedkoper geproduceerd worden. Personeel kost in China minder en op de productielijn gelden minder strenge veiligheidsregels. Zonnepanelen kunnen daardoor uiteindelijk goedkoper verkocht worden en Europese bedrijven hebben daardoor moeite te concurreren met de bedrijven uit China.

Ook in Nederland populair

Ook in Nederland zijn Chinese zonnepanelen populair. “Iedereen koopt zijn panelen in China”, bevestigt een medewerker van een zonnepanelenbedrijf. “Europese prijzen zijn gewoon te hoog.” Ook brancheorganisatie Holland Solar is zich daar bewust van. “China produceert veel in korte tijd”, legt een woordvoerder uit. Dat zorgt voor een lage prijs en dat in ruil voor goede kwaliteit.

Berendsen wil in ieder geval verandering zien en de Europese industrie wapenen tegen goedkope concurrentie uit China. “Tachtig procent van de zonnepanelen wordt in China geproduceerd en op de Europese markt verkocht voor lage prijzen”, aldus Berendsen. Hij vindt het ironisch dat de EU in wil zetten op groene energie en een duurzame economie, maar de industrie aan haar lot overlaat. Er moet een duidelijk beleid komen, stelt de Europarlementariër.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over deze zes fases in het Europese besluitvormingsproces lees je hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie