Europees Museum van het Jaar weer in Nederland

Het Museum van de Geest in Haarlem is verkozen tot Europees Museum van het Jaar 2022. Vorig jaar ging de prestigieuze museumprijs ook naar een Nederlands museum, het Naturalis in Leiden.

2 min. leestijd

De prijs wordt uitgereikt door het European Museum Forum en is bedoeld voor nieuwe of recent vernieuwde musea met een vernieuwende visie. De uitreiking vond plaats in het Nationaal Museum van Estland, tijdens een meerdaagse bijeenkomst met museumprofessionals uit heel Europa. Er waren zestig musea genomineerd voor de prijs.

De Geest

Het Museum van de Geest heeft twee locaties: in Haarlem en bij de Hermitage in Amsterdam. De prijs ging naar de vestiging in Haarlem, die in 2020 heropende na een verbouwing. In een gebouw met ‘700 jaar aan zorggeschiedenis’ worden bezoekers met kunst, geschiedenis en wetenschap aan het denken gezet over hun eigen geest en mentale gezondheid, vertelt het museum. Er zijn werken te zien van onder andere Melanie Bonajo, Tracey Emin, Yayoi Kusama en Ilvy Njiokkitjien. 

De jury van het European Museum Forum zei over het museum: “Dit fantastische museumproject verkent de aard van de menselijke geest op een unieke en innovatieve manier en belichaamt de kracht van musea in de samenleving. Het is een zeer inspirerende, mensgerichte instelling.”

Het European Museum Forum is in 1977 opgericht, met als doel kennisuitwisseling tussen musea, en het promoten van het belang van musea voor de Europese samenleving.

Nederlandse prijswinnaars

De prijs wordt sinds 1977 uitgereikt, en ging vaker naar een Nederlands museum. In 2019 was de eer aan het Rijksmuseum Boerhaave, een museum in Leiden dat gericht is op medicijnwetenschap. Stadsgenoot Naturalis ontving de prijs in 2021. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie