Europees Hof van Justitie klaart de lucht

2 min. leestijd
Moscow, Russia – August 08, 2017: Traffic jam. Blurred silhouettes of cars surrounded by steam from the exhaust pipes. Environmental pollution

Wat als je met je groenste been uit bed stapt maar niet kunt voldoen aan de luchtkwaliteitsnormen omdat de regels van de Europese Commissie daar niet genoeg bij helpen? Dan stap je naar de rechter, althans dat deden Parijs, Brussel en Madrid. Maar zonder succes: het Europees Hof van Justitie heeft een eerder arrest waarin de steden in hun gelijk werden gesteld, nietig verklaard. 

Regels zijn te slap

De drie hoofdsteden verzochten het Gerecht van de Europese Unie in 2016 – met succes – om een nietigverklaring van verordening nr. 2016/646. Hierin somt de Europese Commissie enkele regels op rond de uitstoot van lichte personen-, en bedrijfs-voertuigen. 

Volgens Parijs, Brussel en Madrid had de Europese Commissie deze regels niet strikt genoeg opgesteld, waardoor het voor de steden niet mogelijk is om de luchtkwaliteitsnormen na te leven. Met als gevolg dat de steden wellicht op hun beurt weer op het matje worden geroepen door de Europese Commissie. 

Weerwoord

Onterecht, vinden niet alleen de Europese Commissie, maar ook Duitsland en Hongarije. Een anonieme bron bij het Hof stelt zelfs dat deze twee landen de voortrekkers waren om in beroep te gaan tegen het oorspronkelijke arrest van het Gerecht bij het Hof van Justitie.

Het juridisch getouwtrek draaide vooral om de term ‘individuele geraaktheid’. Als de steden rechtstreeks worden geraakt door de verordening, dan staan ze in hun recht. Het Hof heeft nu beslist dat dit alsnog niet het geval is, waardoor het eerdere arrest nietig is verklaard. Kortom: de Europese Commissie is in het gelijk gesteld, de regels blijven onveranderd. 

Impact

Maar wellicht niet voor lang: milieugroepen eisen strengere regelgeving en daar kan in april al gehoor aan worden gegeven. Dan worden de Europese emissierechten verder uitgebreid. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie