Europees geld voor Groningen na de aardbevingen

Eurocommissaris Feireira is in Groningen om het Just Transition Fund te lanceren.

2 min. leestijd
(Bron foto: European Union)

Europa gaat Groningen helpen om van het gas af te komen. Met maar liefst 330 miljoen in haar achterzak bezocht Eurocommissaris Ferreira het hart van het aardbevingsgebied. Het geld is bedoeld voor nieuwe banen.

Groene energie

De Eurocommissaris voor Cohesie en Hervorming Elisa Ferreira lanceerde op de Hanze Hogeschool het zogenoemde Just Transition Fund (JTF). Een pot met geld waar Noord-Nederland 330 miljoen euro uit krijgt zodat omgeschakeld kan worden naar een duurzame en circulaire economie. Waterstof speelt daarbij een grote rol.

Volgens Ferreira wordt met het Europese geld gebouwd aan de toekomst. Het idee van het JTF- fonds is dat de overgang naar groene energie wordt gemaakt. Overigens valt volgens recente Europese definities ook kernenergie onder het hoofdstuk groen. Uit de zaal kreeg de Eurocommissaris dan ook vragen over hoe groen nucleaire energie is. Maar de Eurocommissaris antwoordde dat de nieuwe generatie kerncentrales die in ontwikkeling is, volgens haar wel veilig is.

Het geld werd door de Nederlandse politici met open armen in ontvangst genomen. Zo kan minister van Sociale Zaken Karien Van Gennip wel wat financiële ondersteuning gebruiken bij het omscholen van werknemers die nu in de gasindustrie hun brood verdienen en die in de toekomst moeten gaan werken in de waterstofindustrie. Ook de commissaris van de Koning, René Paas is enthousiast. Hij vindt het mooi dat Nederland, met Europees geld, probeert wat recht te zetten in Groningen.

Ambitie

“Ambitie is er genoeg”, aldus de Eurocommissaris. Ze benadrukte wel dat het geld snel moet worden uitgegeven. Voor 2026 moeten de miljoenen in projecten zijn geïnvesteerd. Er mag niets op de plank blijven liggen. Dat betekent voor de regio dat er veel mensen moeten worden omgeschoold. En juist die mensen trekken vaak weg. “Ik ben ervan overtuigd dat jonge hoog opgeleide mensen vanuit de steden naar de regio komen, mede door het geld dat we nu beschikbaar stellen”, zegt ze op vragen van Brusselse Nieuwe.

De komende maanden kunnen bedrijven inschrijven op verschillende projecten. In eerste instantie is er 150 miljoen euro uit de pot beschikbaar, waarbij het vooral gaat om projecten op gebied van energietransitie, innovatie en om- en bijscholing. “We zullen niemand achterlaten”, aldus Ferreira. Ze kreeg van commissaris Paas de uitnodiging om volgend jaar opnieuw langs te komen zodat ze met eigen ogen kan zien wat er is bereikt.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie