Je kent het wel: je nam je voor in je vrije tijd meer te lezen of te sporten, maar toch gingen er uiteindelijk weer uren verloren aan het scrollen op de telefoon. En dat is niet gek: techbedrijven doen er alles aan om hun producten zo verslavend mogelijk te maken. Denk aan startpagina’s waar je eindeloos op kunt scrollen, aan pushberichten of nieuwe video’s die oneindig lang automatisch starten.
Europarlementariërs zijn helemaal klaar met het verslavende design van digitale platforms zoals sociale media en online games. De Europarlementariërs in de commissie Interne Markt riepen vandaag de Europese Commissie op om met regels te komen die hieraan paal en perk stellen. Geen enkele Europarlementariër in de commissie stemde tegen.
“Genoeg is genoeg”
“Hiermee zegt de EU: genoeg is genoeg. Een verslavend design hoort niet de standaard te zijn”, vertelt Kim van Sparrentak (GroenLinks), die hoofdonderhandelaar is namens het Europees Parlement. “Geen enkele vorm van zelfdiscipline kan het verslavend design waar we aan worden onderworpen, verslaan. Problematisch smartphonegebruik tast het concentratievermogen en de hersenontwikkeling al vanaf jonge leeftijd aan.”
Experts trekken dan ook al langer aan de alarmbel. Overmatig internet- en telefoongebruik kan onder andere zorgen voor depressie, stress of een negatief zelfbeeld. Kinderen en adolescenten zijn hier extra kwetsbaar voor.
Goed design
Europarlementariërs maken zich dan ook in het bijzonder zorgen over jongeren en kinderen. Daarom willen ze meer onderzoek en regelgeving op dit gebied zien. Verder roepen ze de Europese Commissie expliciet op om verslavende technieken, zoals het eindeloos scrollen, te onderzoeken en te verbieden.
Ook moet de Commissie een lijst maken met voorbeelden van goed design om techbedrijven aan te moedigen. Dat gaat onder meer over het standaard uitzetten van notificaties, het toevoegen van een zwart-witoptie en het weergeven van de totale schermtijd.
Over de oceaan
Bijna gelijktijdig kondigden 33 Amerikaanse staten aan dat ze Meta (Instagram, WhatsApp en Facebook) aan zullen klagen. De staten stellen dat het bedrijf verslavende technieken gebruikt om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren zo veel mogelijk tijd op hun platforms doorbrengen.
In hun aanklacht hameren de staten erop dat het bedrijf “om zo veel mogelijk winst te maken” het publiek “herhaaldelijk misleidt over de aanzienlijke gevaren” van het gebruik van hun platforms. En dat heeft “grote schade” berokkend aan de “mentale en fysieke gezondheid van de jeugd”.
Meer over deze zes fases in de Europese wettenfabriek, lees je hier.
Laat je niet verrassen door digitale Europese ontwikkelingen! Abonneer je hier op onze nieuwsbrief Digi & Data.