Europarlementariërs maken geen bezwaar tegen verbrandingsmotordeal met Duitsland

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Nederlandse Europarlementariërs maken nog geen bezwaar tegen de overeenkomst tussen de Europese Commissie en Duitsland. Het land blokkeerde op het laatste moment het totaalverbod op verbrandingsmotoren in auto’s vanaf 2035. De Commissie ging met Duitsland rond de tafel. De onderhandelingen zijn zo goed als afgerond.

Biobrandstoffen

Duitsland wilde een uitzondering voor motoren die lopen op biobrandstoffen, een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. Het land dat bekendstaat om haar grote auto-industrie investeert de komende jaren twee miljard in de ontwikkeling daarvan.

Terwijl de Commissie en Duitsland nu verder praten heeft ook het Europees Parlement een hand gehad in het voorstel. Dat ging eind vorig jaar akkoord met de lidstaten. Daarin staat onder andere een punt dat bepaalt dat de Commissie gaat onderzoeken of voertuigen met motoren die op biobrandstoffen werken na 2035 toch binnen Europese wetgeving passen. Dat zou betekenen dat er alsnog gebruik wordt gemaakt van verbrandingsmotoren, die evenwel geen CO₂ uitstoten.

Volgens Europarlementariër Mohamed Chahim (PvdA) gaat de Commissie nu kijken naar de mogelijkheid voor biobrandstoffen binnen de EU-wetgeving. Ook Europarlementariër Jan Huitema (VVD) is blij met het feit dat de onderhandelingen zo goed als rond zijn. “Het voorstel is niet veranderd en toont een duidelijk doel naar CO₂-neutrale nieuwe auto’s na 2035.”

Vinger op de pols

Wel houden Europarlementariërs het goed in de gaten. Als de overeenkomst tussen de Europese Commissie en Duitsland buiten het bereik van de originele wetgeving valt, vinden ze dat het Europees Parlement er wel hun zegje over moet kunnen doen.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie