Europarlementariërs klaar met Orbán

Het blokkeren van steun voor Oekraïne door de Hongaarse premier Viktor Orbán schiet bij Nederlandse Europarlementariërs in het verkeerde keelgat.

2 min. leestijd
Bron foto: Council Press

Nederlandse Europarlementariërs zijn klaar met de Hongaarse premier Viktor Orbán. Een besluit over het bevriezen van Europees geld voor Hongarije omdat de rechtsstaat er onder druk staat, werd uitgesteld. In Brussel is men bang dat Orbán uit wraak een steunpakket van 18 miljard euro aan Oekraïne blokkeert. 

Ester de Lange (CDA) vindt dat de EU vooral niet op de chantage van Orbán in moet gaan. “Als Hongarije niet meedoet, kunnen 26 van de 27 EU-landen, Nederland meegerekend, bilaterale garanties geven om deze broodnodige Europese steun aan Oekraïne te organiseren.”

Thijs Reuten (PvdA) gaat een stapje verder en noemt de chantage van Orbán bijna net zo agressief als Ruslands agressie ten aanzien van Oekraïne. Nederlandse lidstaten die water bij de wijn willen doen voor Hongarije, noemt hij onverantwoordelijk en kortzichtig. 

Ook Tineke Strik (GroenLinks) is woedend. “Deze autocraat deinst er niet voor terug om alles te gebruiken om zijn corruptie door te zetten.” Wat haar betreft moet de EU manieren vinden om dossiers die Orbán blokkeert, buiten Hongarije om toch door te voeren. 

Europees geld

De Europese Commissie is van plan om een bedrag van 5,8 miljard uit het coronaherstelfonds en 7,5 miljard euro aan subsidies pas aan het land te geven wanneer het zijn rechtsstaat hervormd heeft. Orbán weigert op zijn beurt de hervormingen door te voeren en dreigt zelfs wetgeving tegen te houden via zijn vetorecht. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie