De brief kwam er op het initiatief van Kim van Sparrentak (GroenLinks). Europarlementariërs roepen de Europese Commissie op om actie te ondernemen. Ze maken zich namelijk zorgen over de verspreiding van desinformatie. Die verspreiding neemt steeds verder toe.
Democratie in gevaar
Desinformatie is gevaarlijk voor de democratie, vinden de Europarlementariërs. Van Sparrentak: “De trollenfabrieken, zoals die van Poetin, pompen gericht en bewust nepnieuws en extreme boodschappen in ons online publieke debat en storten via sociale media haat uit over mensen.”
De Europese Commissie liet in februari al weten bezig te zijn met het initiatief De verdediging van de democratie. Dit initiatief moet de Europese democratie beschermen tegen buitenlandse organisaties die via economische activiteiten de publieke opinie proberen te beïnvloeden. Zo moet de democratische weerbaarheid versterkt worden.
Ook de bescherming tegen de verspreiding van desinformatie moet in het initiatief worden opgenomen, zegt het Europees Parlement. Rusland probeert volgens van Sparrentak via online platformen de Europese democratie te manipuleren. De trollen, mensen die met opzet disinformatie of nepnieuws delen, plaatsen propaganda op bijvoorbeeld Twitter en Facebook. Sociale media werken met een algoritme: wanneer je één post een hartje geeft, krijg je er steeds meer van te zien. Dat kan ervoor zorgen dat mensen in een trollenfuik terechtkomen en het nepnieuws voor waar aannemen.
Propaganda
Het verspreiden van desinformatie en propaganda doet Rusland al jaren. Op dit moment verspreiden de Russische trollen verkeerde informatie over de oorlog in Oekraïne. Zo plaatsten ze filmpjes waarin een Russische vrouw onjuist behandeld zou worden door een Oekraïense soldaat: hij zou haar uitschelden en bedreigen. De inhoud blijkt onwaar te zijn, maar het gevaar bestaat dat wanneer Europeanen het massaal delen, er onjuiste informatie wordt verspreid.
Van Sparrentak vindt het tijd voor een strengere aanpak van Rusland, opdat deze berichten niet meer in de EU terechtkomen. “De polariserende algoritmen en verdienmodellen achter sociale media schotelen deze berichten voor aan een groot publiek. Ze versterken bovendien het geluid van de meest extreme boodschappen. Dit is een bedreiging voor onze democratie en moet veel harder worden aangepakt.”
Oproep tot actie
Volgens Van Sparrentak komt de oplossing tegen Poetins trollen niet vanzelf. De brief eindigt met een laatste oproep tot actie. “Voor de verdediging van de democratie, de rechtsstaat en de mensenrechten zijn gedurfde maatregelen nodig en effectief toezicht.”