Europa wapent zich tegen plantenziekten met vernieuwde regels

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De meeste mensen staan er misschien niet elke dag bij stil, maar ook onze planten kunnen ziek worden. Een bekende is bijvoorbeeld de xylella fastidiosa-bacterie, die de olijfboom in het zuiden van Europa al jaren ernstig aantast. Veel bomen overleven zo’n infectie niet, en dat heeft ook een verwoestend effect op de economie.

De lidstaten en Europees Parlement zijn daarom al jarenlang druk bezig met de plantgezondheidswet, een wet die pesten en andere ziekmakers buiten de Europese poorten moet houden. De wetgeving wordt met enige regelmaat geüpdatet. Gisteren hebben de lidstaten en het Europees Parlement een akkoord bereikt over een herziening van de plantgezondheidswet. Het doel hiervan is om de huidige regels te vereenvoudigen en makkelijker toepasbaar te maken in de praktijk.

De belangrijkste verandering is dat de procedures voor het identificeren en aanpakken van risicovolle planten verbeterd worden. Ook komen er duidelijkere maatregelen voor nieuwe plagen en moet digitalisering het maken van rapportages vergemakkelijken. Daarnaast komt er een speciaal team dat in noodsituaties kan bijspringen, bijvoorbeeld tijdens een uitbraak. Iets wat het Europees Parlement al graag wilde.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over het Europese besluitvormingsproces lees je hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie