Europa heeft gekozen | Wie wordt Eurocommissaris en welke post krijgen ze?

De Europese verkiezingen zijn voorbij. We weten inmiddels wie er straks naar Brussel gaat, maar in het Europees Parlement begint het nu echt. Wie krijgt de beste positie en welke Europarlementariër trekt aan het kortste eind?

3 min. leestijd

De tijd dat lidstaten de kaarten strak tegen de borst houden is voorbij. Voor welke posten in de nieuwe Europese Commissie opteren ze? Wat weten we?

Wat willen de andere landen?

Duitsland is helder, die hebben de voorzitter met Von der Leyen. En ook voor Estland is er weinig keus. Hun oude premier, Kaja Kallas, wordt EU-buitenlandchef. Oostenrijk heeft in ieder geval een oogje op de portefeuille EU-uitbreiding. Een belangrijke portefeuille, want onder andere Oekraïne hoopt binnenkort daadwerkelijk lid te worden van de EU. Ook Hongarije en Polen willen een Eurocommissaris op die post.

Ook economische thema’s zijn populair. Zo aast Frankrijk op een Eurocommissaris economie. Maar ook Italië, Ierland, Roemenië en Denemarken. Slovenië wil iets doen met concurrentie, democratie of financiën. Luxemburg heeft een probleem: de premier wil graag een economische post, maar Von der Leyen wil haar sociaaldemocratische tegenstander van de verkiezingen Schmit graag opnieuw op sociale zaken. In dezelfde context wil Kroatië zich richten op cohesiefondsen. Daarmee worden minder ontwikkelde gebieden financieel geholpen.

En dan is er ook nog de nieuwe defensiepost. Von der Leyen kondigde het al aan in haar speech vorige week. Er komt een Eurocommissaris voor defensie. Finland heeft er wel oren naar, anders wil het land ook iets doen met uitbreiding of cohesiefondsen. Verder zien ook Tsjechië, Griekenland en Litouwen de nieuwe defensiepost zitten.

Dan is er nog Cyprus dat de transportpost wil en Spanje dat zich wil richten op de Green Deal. Twee zaken waar de Nederlander Wopke Hoekstra nog kort mee bezig is geweest. Letland hoopt iets met handel te kunnen doen. En van Zweden, Slowakije, Malta, Bulgarije en Portugal weten we het nog niet.

Nederland

En Nederland moet dus de komende weken namen indienen bij voorzitter Von der Leyen en een voorkeur voor een post. We willen graag een economische post en de kans is groot dat het een VVD’er wordt. Von der Leyen wil trouwens van alle landen een man en een vrouw, zodat ze opnieuw een evenwichtige Europese Commissie kan samenstellen. Zoals gezegd hoopt Hoekstra op Hoekstra. Maar dat is geen VVD’er en hij is niet geliefd bij een aantal mensen die meepraten, zoals Mona Keizer, vicepremier namens BBB. Ze kent hem nog uit de tijd dat hij CDA-leider was en heeft daar geen onverdeeld goede herinneringen aan. En ook Pieter Omtzigt, de fractievoorzitter van NSC, kan z’n bloed wel drinken en vindt hem een enorme opportunist.

Maar wie dan? Er wordt door ingewijden gezegd dat het een verrassende naam is die de VVD in gedachten heeft. De naam van Hans Hoogervorst valt regelmatig, evenals die van Edith Schippers.

Von der Leyen heeft haast, eind augustus wil ze klaar zijn met de puzzel.