Europa heeft gekozen | De liberalen worden kleiner, ECR groter en Volt organiseert een referendum

De Europese verkiezingen zijn voorbij. We weten inmiddels wie er straks naar Brussel gaat, maar in het Europees Parlement begint het nu echt. Wie krijgt de beste positie en welke Europarlementariër trekt aan het kortste eind?

3 min. leestijd

De liberale Renew-fractie wordt kleiner, de conservatieve ECR-fractie wordt groter en Volt organiseert een referendum.

Zorgen

Er bestaan zorgen bij de liberalen van Renew in het Europees Parlement. Ze zijn niet alleen ingehaald door de conservatieve ECR (met de SGP), maar dalen ook in aantal zetels. Dat komt omdat de Tsjechische partij ANO, van oude premier Babis, de groep heeft verlaten. Volgens de voormalige leider van Tsjechië denkt zijn partij (met zeven zetels) heel anders over onderwerpen als migratie en Green Deal, dan de Renew-liberalen. Migratie moet strenger en de Green Deal op de schop.

Het vertrek komt niet helemaal onverwacht, want het afgelopen jaar zijn er al veel gesprekken gevoerd over de te volgen de koers tussen de Tsjechen en de leiding van de partij. Renew heeft nu nog 73 zetels. Ondertussen meldt Euronews dat de VVD zich geen zorgen hoeft te maken. De partij wordt er niet uitgezet. 

Groei

Bij de conservatieve, eurosceptische ECR is er dus sprake van groei, met onder meer een partij uit Litouwen, uit Bulgarije en Frankrijk (een deel van de partij Reconquête) en de Roemeense partij AUR. En die AUR is reden voor Fidesz uit Hongarije, de partij van de premier, om zich niet bij de ECR aan te sluiten. Tot teleurstelling van de Italiaanse premier Meloni. Zij droomde van een groot conservatief blok, onder leiding van de Italianen en met steun van de Hongaren en Polen.

De reden voor het Hongaars vertrek is simpel. De Roemeense partij is namelijk voorstander van de Groot Roemenië-gedachte. De Roemenen gruwelen van de Hongaarse politiek in ht Roemeense Transsylvanië, waar veel Hongaars geld wordt geïnvesteerd. Orbán vindt dan weer dat delen van Roemenië tot het oude Hongaarse rijk behoren, wat hij het liefst in ere zou herstellen.

Volt

Dit weekend wordt een referendum bij Volt gehouden. Met de vraag: bij welke fractie zal Volt zich aansluiten? De vijf leden die in het Europees Parlement zitten hebben een voorkeur. Ze willen graag naar de Groenen, omdat de liberalen in hun visie niks doen tegen partijen zoals de VVD, die op nationaal niveau gaan samenwerken met de PVV.  “Een van onze bestaansredenen is de strijd tegen nationaal-populisme”, vertelt Volt-Europarlementariër Reinier van Lanschot.

“Inhoudelijk kunnen we met beide fracties samenwerken. Maar op basis van onze waarden passen de Groenen beter bij Volt”, zegt de andere Volt-Europarlementariër, Anna Strolenberg. Niet alle Volt-leden zijn trouwens tevreden over het referendum. Vooral in Duisland is er discussie over de vraag of de keuze niet open had moeten zijn. Want nu klinkt het toch als een dictaat. De uitslag is maandag.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie