Europa gaat kiezen | Ploumen naar Brussel, VVD-kandidaten en SGP wil terug naar kern

Brussel begint zich op te maken voor de Europese verkiezingen in juni 2024. De campagneteams worden gevormd. Voorzichtig worden balletjes opgeworpen over nieuwe kandidaten, terwijl de huidige generatie Europarlementariërs zich afvraagt of ze doorgaan.

2 min. leestijd

De één weet het zeker en de ander ontkent het in alle toonaarden, maar de naam van Lilianne Ploumen wordt in de Brusselse wandelgangen genoemd als kandidaat voor de Europese verkiezingen. De oud-minister en oud-fractievoorzitter zou dan op plek twee van de gecombineerde lijst van GroenLinks-PvdA terechtkomen. 

Dat zou op zich bijzonder zijn, want oud-ministers zijn niet zo happig om naar Brussel te komen. Als het klopt, zou ze in de voetsporen treden van Hedy D’Ancona, die, nadat ze staatssecretaris was geweest, overstapte naar het Europees Parlement om vervolgens minister te worden en daarna nogmaals lijsttrekker werd. Ook Hanja Maij-Weggen (CDA) werd, nadat ze minister was geweest, lijsttrekker voor het Europees Parlement. En Laurens Jan Brinkhorst (D66) is eveneens een voorganger van Ploumen. Brinkhorst was fractievoorzitter en staatssecretaris, voordat hij naar het Europees Parlement overstapte.

VVD-lijst

Bij de VVD geen politici die ooit minister of staatssecretaris zijn geweest. Azmani is de lijsttrekker en Bart Groothuis staat op plek twee. Nieuw is Jeannette Baljeu op nummer drie. De oud-gedeputeerde uit Zuid-Holland hield zich in de provincie al bezig met de EU. Bovendien komt ze uit Rotterdam en wordt zodoende de opvolger van Caroline Nagtegaal, die zich altijd met de haven uit de Maasstad bezighield. 

Verder valt op dat twee mensen uit het team van Jan Huitema, die zelf vertrekt, op de lijst staan; op nummer zeven Bart Millenaar en op nummer elf Bjorn de Groot.

Naar de inhoud

Het SGP-verkiezingsprogramma is verschenen. We moeten terug naar de kern van Europa en het Bijbelse geluid. Minder regels en minder onderwerpen. Brussel mag zich nog wel buigen over zaken als handel, migratie en vervuiling. Volgens partijvoorzitter Dick van Meeuwen is juist nu een christelijk geluid nodig. Dat gaan ze de komende verkiezingen uitdragen, vertelde hij. De partij weet ook hoeveel kiezers ze nodig hebben: 180.000. Dat moet genoeg zijn om op eigen kracht een zetel te halen.  

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie