Europa gaat kiezen | Extra zetels en Europese kieslijst

Brussel begint zich op te maken voor de volgende verkiezingen: de Europese Parlementsverkiezingen in 2024. De campagneteams worden gevormd. Voorzichtig worden balletjes opgeworpen over nieuwe kandidaten, terwijl de huidige generatie Europarlementariërs zich afvraagt of ze doorgaan.

2 min. leestijd

Het lijkt er dan toch van te komen. Nederland krijgt er na de komende Europese Parlementsverkiezingen twee zetels in het Parlement bij. Op dit moment zijn 29 van de 705 zetels in het Europees Parlement aan Nederland toebedeeld. Dat worden er dus waarschijnlijk 31.

Het Europees Parlement wilde eerder al dat het totaal aantal zetels in het Parlement verhoogd zou worden. Dat moest er volgens het Parlement voor zorgen dat het aantal zetels per land representatief blijft voor het aantal inwoners per land. De Europese staatshoofden en regeringsleiders zagen er toen echter niets in.

Daar is dus verandering in gekomen. Een voorlopige deal tussen de EU-landen beoogt een vergroting van het Europees Parlement met 15 zetels. Nederland is samen met Spanje en Frankrijk de grootste winnaar. Zij krijgen er twee zetels bij. Oostenrijk, België, Polen, Slovenië, Slowakije, Finland, Letland en Denemarken krijgen er allemaal één zetel bij. Geen enkel land gaat er uiteindelijk op achteruit.

Europese kieslijst

Een ander idee van het Europees Parlement lijkt wel definitief afgeschoten te zijn. In de voorlopige deal waarin EU-landen de extra zetels goedkeuren, is de paragraaf over een Europese kieslijst compleet geschrapt.

Het Parlement wilde Europese verkiezingen echt Europees maken door zetels te reserveren voor mensen die niet alleen door hun eigen landgenoten gekozen kunnen worden, maar door iedereen in Europa. Het zou volgens sommige het begin zijn van een echte Europese democratie. Europese staatshoofden en regeringsleiders zien er echter niets in.