Van Europese subsidies voor universiteiten tot groene projecten in de Randstad, gefinancierd met geld uit Brussel: de Europese Unie zet sterk in op steden, gemeenten en provincies, ook in Nederland. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Huis van de Nederlandse Provincies kijken daarom in een nieuw onderzoek naar de behoeften en uitdagingen van gemeenten in hun relatie tot Europa.
Kassa
Europese wet- en regelgeving en ook fondsen en subsidies komen steeds vaker terecht bij decentrale overheden in Nederland. Uit een artikel van Binnenlands Bestuur bleek al dat samenwerken binnen Europa in veel gevallen ‘kassa’ betekent.
Zo kan uit de database van adviesbureau ERAC, worden afgeleid dat de Randstad in de periode 2014-2020 maar liefst 4,7 van de 8,5 miljard euro aan EU-subsidies voor Nederland heeft binnengehaald.
Maar voor de gemeenten en provincies is Brussel naast een verstrekker van subsidies vooral ook een bron van kennis. Via Europese netwerken kunnen decentrale overheden namelijk beleidsplannen realiseren, bijvoorbeeld door grensoverschrijdende samenwerking.
Vragenlijst
Toch ontbreekt er een duidelijk overzicht van de belangen en relatie tussen Nederlandse gemeenten en provincies en Brussel. Reden voor de VNG en het Huis van de Nederlandse Provincies om met een vragenlijst te onderzoeken hoe gemeenten en provincies beleidsmatig omgaan met de kansen en obstakels voor samenwerking binnen Europa.
De studie, die wordt uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit Utrecht, bestaat uit een vragenlijst die op 1 februari naar alle gemeentesecretarissen in Nederland wordt gestuurd. Aan de hand van de enquête worden de provincies en gemeenten vergeleken op thema’s als Europese regelgeving, partnerschappen en rol van de regionale economie op de Europese markt.
Doel? De ondersteuning van decentrale overheden, beter af te stemmen met de noden van de gemeenten en provincies. Zodat de helpende hand uit Brussel vaker kan worden geschud.