In Brussel werden afgelopen weekend een aantal speciale prijzen uitgereikt. De prijs ging niet naar wie de beste film geregisseerd had, maar naar de mensen, regio’s en steden die het meest betekend hebben voor de biologische landbouw. Het was een moment voor de Poolse landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski om stil te staan bij wat de Europese Commissie al gedaan heeft voor de biologische landbouw en wat de Commissie het komende jaar nog gaat doen.
Tijdens de EU Organic Awards, de speciale prijsuitreiking voor biologische boeren, wordt stilgestaan bij biologische landbouw. De Europese Unie wil dat tegen 2030 op 25 procent van de Europese landbouwgrond organisch verbouwd wordt. Bij biologische landbouw wordt immers meer rekening gehouden met het milieu. Gewassen worden meer afgewisseld waardoor de grond gezond blijft en minder mest nodig is. Ook worden bepaalde gewassen naast elkaar geplant waardoor kostbare landbouwgrond efficiënter gebruikt wordt.
De prijsuitreiking was een kans voor Eurocommissaris Wojciechowski om zijn eigen kleine State of The Union-speech te geven. Net zoals de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen onlangs nog stilstond bij haar prestaties en toekomstplannen, deed Wojciechowski dat ook, maar dan op het gebied van biologische landbouw.
Doelstellingen
Het was een jaar volgens uitdagingen volgens Wojciechowski. De coronapandemie was net afgelopen en Rusland viel Oekraïne binnen. Het had dramatische gevolgen voor de voedselzekerheid in Europa en daar kwamen ook nog eens extreem weer en droogte bovenop. “Sommige trokken hierdoor onze ambitieuze plannen voor de biologische landbouw in twijfel”, zei de Eurocommissaris. “Mij heeft het alleen maar meer overtuigd van het belang van onze doelstellingen.” Hij staat stil bij een aantal zaken die de EU moeten helpen het doel van 25 procent landbouwgrond voor biologische landbouw in 2030 te bereiken.
Duwtje in de rug
Zo is er 50 miljoen euro uitgetrokken voor een speciale campagne om biologische landbouwproducten aan de man te brengen. Tegelijkertijd komt er ook geld uit het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). Extra promotiemateriaal moet ervoor zorgen dat meer consumenten biologische producten kopen. Dat betekent namelijk meer vraag en meer winst waardoor het interessanter is voor boeren om de overstap te maken.
En dan is er ook nog het EU School Scheme. Een project waarmee de Europese Commissie het eten op Europese scholen gezonder wil maken. In plaats van ruimte te geven aan suikerhoudende snacks wil de Commissie gezonder voedsel op de kantinetafels krijgen. Biologische landbouwproducten kunnen daar een grote rol in spelen, denkt de Commissie. Opnieuw een manier om de vraag naar biologische producten te vergroten.
Ook wil Wojciechowski meer onderzoek naar biologische landbouw. Er wordt geld uitgetrokken om uit te vinden hoe de oogst bij biologische landbouw meer op kan leveren, maar ook hoe de veredeling van biologische gewassen beter kan. Door veredeling kunnen planten geselecteerd worden op hoe resistent ze zijn voor ziektes en hoeveel voedingsstoffen ze opleveren. Door extra onderzoek gaat de productiviteit van biologische boeren omhoog en daarmee dus ook hun bestaanszekerheid.
Prijzen
Nederland viel tijdens de uitreiking helaas niet in de prijzen. De prijs voor beste biologische boer ging naar Clara Benito Pacheco uit Spanje en Thomas Moschos uit Griekenland. Oostenrijk viel twee keer in de prijzen. De regio Burgenland kreeg de prijs voor beste biologische regio en hoofdstad Wenen kreeg de prijs voor beste biologische stad.