Eurocommissaris Simson op werkbezoek bij de Oosterscheldekering

Eurocommissaris voor Energie Kadri Simson brengt vandaag in Zeeland een bezoek aan de getijdencentrale van de Oosterscheldekering. Energie uit eb en vloed: Brussel ziet er een toekomst in, Zeeland gaat er graag mee aan de slag.

2 min. leestijd
located at the North Sea, Zealand, Netherlands

In de duurzame toekomst van de Europese Unie speelt offshore (‘weg van de kust’) hernieuwbare energie een belangrijke rol. De kracht van wind, golven en getijden kan worden omgezet naar energie met windmolens en getijdencentrales. Er valt nog veel te winnen: volgens belangenclub Ocean Energy Europe kan energie uit de zee en de oceaan in 2050 goed zijn voor zo’n tien procent van de elektriciteit in de Europese Unie. Het wordt een nieuwe Europese industrie, voorziet de associatie, die zo’n 400.000 banen zou opleveren.

Europese plannen

Eurocommissaris Simson bezoekt vandaag in Zeeland de eerste Nederlandse getijdencentrale, waar energie wordt opgewekt uit stroming veroorzaakt door eb en vloed. De centrale heeft vijf turbines, die samen energie opwekken voor ongeveer duizend huishoudens. Deze manier van energie opwekken wordt met de jaren efficiënter: waar eerst grote getijdenverschillen nodig waren, is dat verschil bij de centrale in Zeeland slechts één meter.

De Europese Commissie ziet dan ook mogelijkheden voor deze manier van energie opwekken. Als het aan de Eurocommissarissen ligt, komen er getijdencentrales en windmolenparken op de Noordzee, de Baltische Zee, de Mediterraanse en de Zwarte Zee, de Atlantische Oceaan en, als het even kan, ook op de overzeese gebieden. Uiteindelijk moet zo’n drie procent van het Europese zeegebied worden ingezet voor energiewinning, heeft de Europese Commissie berekend. Met een belangrijke voorwaarde: het mag niet ten koste gaan van natuur en biodiversiteit.

Zeeuwse ambitie

De ambitie energie op te wekken op de Zeeuwse Zee is groot. De getijdencentrale uit 2015 in Zeeland is de eerste in Nederland, het is een project van vijf bedrijven die zich verenigd hebben in Zeeland Tidal Power. Die bedrijven kwamen in 2019 met het plan om in 2025 tot honderd keer zoveel getijdenenergie op te wekken. Maar Rijkswaterstaat kon zich niet in dat plan vinden: nog meer turbines konden volgens de organisatie een negatieve impact hebben op de werking van de Oosterscheldekering. Een ander Zeeuws project, een testcentrum voor getijdencentrale, liep na miljoenen euro’s aan subsidies stuk op het ontbreken van een aannemer.

Nederland zet zich ook in internationaal verband in voor offshore energiewinning. Zo sloten Denemarken, Duitsland, Nederland en België in mei een Noordzee-alliantie om de hoeveelheid windturbines op zee te vertienvoudigen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie