EU koopt samen munitie in voor Oekraïne

Oekraïne kampt met een tekort aan munitie. Het verschiet meer dan de NAVO kan leveren. Daarom besluit de EU samen munitie in te kopen.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Europese Unie gaat 2 miljard euro uitgeven om Oekraïne van munitie te voorzien. Dat blijkt uit documenten in handen van Politico. De helft wordt gebruikt om lidstaten te vergoeden in ruil voor een onmiddellijke donatie van munitie, de andere helft wordt gebruikt om gezamenlijk munitie in te kopen.

Munitietekort

Oekraïne zegt al een tijd dat het niet genoeg munitie heeft voor haar artillerie. Dat zijn kanonnen die over grote afstand granaten kunnen schieten. Estland schatte een tijd geleden dat Rusland zo’n 20.000 tot 60.000 granaten per dag afvuurt. In vergelijking vuurt Oekraïne tussen de 2.000 en 6.000 granaten per dag af. Oekraïne verschiet daarmee meer munitie dan de NAVO kan produceren.

De Verenigde Staten schroefde de productie al op. De Europese Unie zet stappen om samen inkopen te doen en zo de kosten te dekken. De documenten van Politico wijzen erop dat een overeenkomst nabij is.

Nederland is voorstander van het samen inkopen van munitie voor Oekraïne. Hoekstra sprak zich eerder uit voor de plannen. “Het is essentieel dat die munitie er snel komt. Hoe, maakt ons eigenlijk niet uit. We moeten kiezen voor de kortste weg naar het doel.”

Speciaal potje

De 2 miljard haalt de EU uit de zogeheten ‘Europese Vredesfaciliteit’. Dat is een Europees fonds dat officieel buiten de Europese begroting valt. Het geeft beleidsmakers daardoor de mogelijkheid wapens in te kopen. Dat mag volgens de regels niet met geld uit de normale begroting. Het fonds is tot nu toe alleen gebruikt om landen te vergoeden die munitie aan Oekraïne gedoneerd hebben.

De verwachting is dat de EU-ministers van Defensie maandag een voorlopige beslissing zullen nemen. De staatshoofden en regeringsleiders buigen zich er enkele dagen later over.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie