Nu de oorlog in Oekraïne de eerste verjaardag nadert, gaat ook het nieuwe, grootschalige Russische offensief van start. En dat voelt Oekraïne aan zijn voorraden: tot zo’n 10.000 granaten per dag vliegen er doorheen. Dat gaat sneller dan de westerse bondgenoten op dit moment kunnen leveren.
Meer munitie
“Hierdoor zitten we duidelijk in een logistieke race”, vertelt de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg. “We moeten meer munitie, brandstof en reserveonderdelen in Oekraïne krijgen, voordat Rusland terug het initiatief op het slagveld kan nemen.” Vooral voor 155-millimetergranaten begint de situatie erg precair te worden.
Minister van Defensie Kajsa Ollongren (D66) zei vorige week nog tijdens een NAVO-bijeenkomst dat Nederland bereid is meer munitie te leveren.
Von der Leyens plan
Dit weekend kwam Commissievoorzitter von der Leyen met een plan om de leveringen een versnelling hoger te schakelen: gezamenlijk als EU munitie gaan inkopen. Eerder deed Brussel dat al om aan voldoende vaccins te komen tijdens de coronacrisis. Opvallend: voor von der Leyen eindigde dat plan destijds met bakken kritiek omdat belangrijke sms’jes tussen haar en de topman van Pfizer zoekraakten.
Toch zijn de voordelen van gezamenlijke inkoop duidelijk voor de Commissievoorzitter. “Door op voorhand grootschalige aankoopovereenkomsten met de defensie-industrie te sluiten, geven we hen de mogelijkheid om te investeren in snellere productielijnen. Zo kunnen zij meer leveren.” Bovendien zouden gezamenlijke aankopen ook efficiënter zijn dan dat elk voor zich bestellingen zou plaatsen.
Hoekstra
In het verleden waren de EU-lidstaten doorgaans huiverig om hun defensiebeleid aan Brussel af te staan. Maar door de huidige urgentie is Von der Leyen overtuigd dat dit nu geen probleem meer zal vormen. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA) laat alvast weten dat Nederland het plan steunt. “Het is essentieel dat die munitie er snel komt. Hoe, maakt ons eigenlijk niet uit. We moeten kiezen voor de kortste weg naar het doel.”
Hoekstra benadrukt wel dat hij enkel achter Von der Leyens idee staat wanneer “dit echt de snelste weg is. Als iemand iets anders bedenkt wat nog sneller kan gaan, zullen we dat steunen.”