Oekraïne krijgt Europese energie

2 min. leestijd
Jetten

Oekraïne wordt versneld aangesloten op het Europese energienetwerk. Dat besloten de Energieministers, waaronder Rob Jetten, vanmiddag in Brussel. Oekraïne is afgesloten van energieleveringen uit Rusland, waardoor burgers nu soms al te kampen hebben met stroomuitval. De eerste gasleveringen vanuit Polen en Hongarije staan al gepland.

Het aansluiten van Oekraïne op het Europese energienet zou pas volgend jaar in werking worden gesteld, er wordt al een aantal jaar aan gewerkt. Maar Oekraïne ‘opereert nu als een eiland’ en dus moet de aansluiting versneld worden, zegt Eurocommissaris voor Energie Kadri Simson. Dat kan binnen een paar dagen voltooid worden, verwacht Simson.

Energieministers bijeen

De Russische invasie heeft wereldwijde stijging van gasprijzen tot gevolg, een versterking van een eerdere prijspiek. De Energieministers van de EU-lidstaten hebben vandaag besproken wat de gevolgen zijn van de crisis voor de toevoer en prijzen van energie en welke actie ondernomen zou kunnen worden.

De Europese energietoevoer en -voorraad is nu nog niet in gevaar, benadrukt Simson. Wel moet de afhankelijkheid van Russisch gas ‘op de lange termijn’ worden afgebouwd in de Europese Unie en moet er gekeken worden naar vermindering van energieverbruik. Wat dat concreet betekent is nog niet bekend. Rusland levert nu 40 procent van het gas dat de Europese Unie verbruikt, de Energieministers willen op zoek naar andere leveranciers. Een andere manier om van het gas af te komen, is het versnellen van de energietransitie. Ook dat is een urgente opgave, benadrukken de ministers.

Oproep tot boycot

Er is dus niet opgeroepen tot een complete boycot van Russisch gas, waarvoor eerder vandaag stemmen opgingen in Den Haag. Jesse Klaver (GroenLinks) riep in de Tweede Kamer op tot een ‘complete boycot’ van Russisch gas. Met weliswaar enorme gevolgen, erkende hij, ‘maar we moeten laten zien dat het ons menens is’. Minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) gaf al aan samen op te willen trekken met de Europese partners, en dit niet op eigen houtje te beslissen.