Bittere pil voor Milaan: EMA blijft in Amsterdam

1 min. leestijd

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA kan in Amsterdam blijven. Dat is althans het advies van de Procureur-Generaal van het Europese Hof in Luxemburg. De rechters van het Hof zullen binnenkort uitspraak doen in deze zaak. Zij wijken zelden af van het advies van de PG. Hij stelt dat het besluit om het EMA aan Amsterdam te gunnen, werd genomen door EU-regeringen en daar kan het Hof niet tussen komen.

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA is sinds 2019 gevestigd in Amsterdam. Tot groot ongenoegen van Italië, die het bureau naar Milaan wilde halen. De Italianen lieten het er niet bij zitten en stapten naar het Europees Hof in Luxemburg. Tevergeefs.

Nieuwe vestigingsplaats

Het Europees Geneesmiddelenbureau zet zich in voor de gezondheid van mens en dier door toezicht te houden op de veiligheid van geneesmiddelen in de Europese Unie. Dat deed het agentschap tot twee en een half jaar geleden vanuit Londen. Door Brexit kon het daar niet blijven en moest er een nieuwe vestigingsplaats worden gezocht. Er was een aantal onbesliste stemrondes. Uiteindelijk werd Amsterdam door een loting aangewezen en had Milaan het nakijken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie