Elon Musk en de Europese Twitterregels

Elon Musk, ‘s werelds rijkste man, wordt eigenaar van Twitter. Zijn grote belofte ten aanzien van het vrije woord is nog niet concreet en zou kunnen botsen met nieuwe Europese regels voor techplatforms. Eurocommissaris Thierry Breton waarschuwt alvast: “In Europa moet iedereen zich houden aan onze regels”.

3 min. leestijd
Bangkok, Thailand – July 14, 2019 : iPhone user touching Twitter logo on iPhone screen to open the app.

Wat is Musk van plan?

Musk heeft veel ideeën, maar een concreet beleidsplan met regels voor Twitters heeft hij nog niet. Eén onderwerp staat hoop op de agenda: vrijheid van meningsuiting. Musk toont zich op Twitter voorstander van terughoudendheid bij het schorsen van gebruikers: bij twijfel wil hij berichten eerder laten staan dan verwijderen. Socialmediabeleid is goed als zowel extreemlinks als de extreemrechts er ontevreden over zijn, stelde Musk vorige week voordat zijn koop van Twitter rond was.

Twee dagen later voegde hij hieraan toe: “Als ons bod voor Twitter wordt aanvaard, verwijderen we alle spambots or die trying!” Geen geautomatiseerde accounts en trollenlegers meer dus, als het aan Musk ligt. Met daarna de mededeling: “En we authenticeren alle echte mensen.” Wat betekent dat Twitter de identiteit van alle twittergebruikers controleert om er zeker van te zijn dat robots of mensen zich niet voordoen als ‘echte mensen’. Zo’n controle kan bijvoorbeeld aan de hand van videobeelden die een gebruiker van zichzelf maakt, of met het uploaden van identiteitsdocumenten. Hoe Musk die controle wil uitvoeren is nog niet bekend, maar anoniem gebruik maken van Twitter is dus straks wellicht verleden tijd.

‘In Europa houd je je aan onze regels’

Eurocommissaris Thierry Breton, chef van de interne markt, heeft Musk al gewaarschuwd in een gesprek met nieuwssite Politico: “Als bedrijven zoals Twitter willen profiteren van de Europese markt, moeten ze zich aan onze regels houden”. En die regels worden voor techplatforms vanaf 2024 een stuk strenger. Afgelopen week werd namelijk door de 27 lidstaten een akkoord bereikt over de Digital Services Act (DSA). Met dat pakket aan regels gaat de EU online platforms verplichten op te treden tegen onder andere desinformatie en illegale berichten.

Grote en kleine techplatforms voerden de afgelopen jaren hun eigen beleid om illegale content tegen te gaan. Nu wil de Europese Unie dit verplichten. Bedrijven die zich daar niet aan houden, kunnen een boete krijgen tot zes procent van hun jaaromzet. Het akkoord samengevat door Eurocommissaris Margrethe Vestager: “Alles wat offline illegaal is, mag straks online ook niet meer”.

Bedrijven die zich niet aan de regels houden, mogen dus rekenen op een fikse boete. En dat geldt ook voor Twitter, waarschuwt Breton: “Het maakt mij niet uit wat ze buiten Europa doen, maar binnen Europa moeten ze zich aan onze regels houden”. En als dat Musk niet lukt, dan is Europa een aantrekkelijke markt voor ondernemers om een alternatief voor Twitter op te zetten, vindt Breton.

Ondanks de grote woorden lijkt Musk niet uit te zijn op een botsing met de EU. Gisteravond liet hij op Twitter weten: de vrijheid van meningsuiting moet wel binnen de grenzen van de wet vallen. Belangrijk, vindt hij, is dat restricties niet vérder gaan dan de wet. Hoe die Twitterrestricties er precies uit komen te zien, is nog niet bekend.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie